Президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че Вашингтон ще отговори на руските кибератаки след заключението на разузнаването, че Москва е повлияла на президентските избори през 2016 година, информира Националното обществено радио (NPR).

Кремъл за намесата на Путин в изборите в САЩ: Смехотворни глупости

Кремъл за намесата на Путин в изборите в САЩ: Смехотворни глупости

Това обяви Дмитрий Песков

В интервю за радиото Обама изтъкна: "Мисля, че няма съмнение, когато чуждо правителство се опитва да дискредитира целокупността на изборите ни (...) Трябва да предприемем действия. И ние ще го направим във време и място избрано от нас. Някои може да бъдат ясно формулирани и разгласени, някои може да не бъдат съобщени".

Американското разузнаване официално заключи, че работещи с Русия хакери са атакували компютърната мрежа на Националния комитет на Демократическата партия, както и мейла на топ съветника на Хилари Клинтън Джон Подеста.

Обама добави, че се изготвят оценки в редица други американски агенции, имайки предвид нареждането, което е дал на американското разузнаване да направи пълно разследване на кибератаките преди да напусне Белия дом през януари.

Медии: Путин се месил лично във вота в САЩ

Медии: Путин се месил лично във вота в САЩ

Удар по основните съюзници на САЩ

По-рано Белият дом официално обяви, че руският президент Владимир Путин лично е издал нареждане за извършване на хакерски атаки срещу имейли на демократите. Обаче администрацията не представи доказателство, подкрепящо отправените обвинения.

"Само високопоставени официални лица на Русия може да са разрешили тези действия", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест, повтаряйки оценката на разузнаването на САЩ от октомври.

Заместник-съветникът по национална сигурност в Белия дом Бен Роудс отиде още по-далеч, посочвайки Путин като отговорен за правителствените действия на Русия.

Според него такива неща не се случват без знанието на руския лидер.

Кремъл и Доналд Тръмп определят обвиненията като смехотворни.