Министерството на отбраната на САЩ разработва патрони с калибър 6,8 мм с големи проникващи куршуми, за да замени 5,56 мм патрони, съобщават американски медии, цитирани от Money.bg.

Пентагонът е обезпокоен от появата на нови руски и китайски бронежилетки, които куршумите от калибър 5,56 мм може и да не пробият.

Компаниите General Dynamics /True Velocity, Textron или Sig Sauer са избрани за производство на новите, по-мощни боеприпаси за леко стрелково оръжие.

По-големите патрони са предназначени за новите стрелкови оръжия в САЩ, които ще заменят автоматичните карабини M4A1, както и картечниците M249, стрелящи с калибър 5,56 мм.

Патроните с калибър 5,56 мм навлязоха масово в американската армия през 1965 г., когато започва екипирането на войниците с автоматичната карабина М16, припомня vestifinance.ru. Куршумите M855A1 от този калибър са проектирани така, че да проникнат в бронежилетката и да причинят сериозни наранявания. Но потенциалът на калибър 5,56 е изчерпан и се нуждае от усъвършенствания, които да отговарят и надминат способностите на бъдещите бронежилетки, смятат в Министерството на отбраната на САЩ.

Новият 6,8-милиметров куршум много прилича на M855A1, но новият патрон е с по-голям диаметър и може да съдържа повече барут в гилзата, създавайки по-високо налягане. Това ще помогне на куршумите да развият по-висока скорост и да увеличат вероятността от проникване в стоманена, керамична и друга броня, според американските военни, пише специализираният сайт Military.com.