САЩ съобщиха, че са изстреляли и уцелели тренировъчна цел (балистични ракета) със среден обсег в последния си тест на програмата на страната за противоракетна отбрана THAAD, съобщава Ройтерс.

Програмата е предназначена да предпази страната от потенциални заплахи от страни като Северна Корея и Иран.

Изпитанието, проведено в Тихия океан, идва в резултат на засиленото напрежение със Северна Корея, която заяви, че е провела успешен тест на междуконтинентална балистична ракета, твърдейки, че има капацитет да удари континенталната част на Америка.

US бомбардировачи прелетяха над Корейския полуостров

US бомбардировачи прелетяха над Корейския полуостров

Реакция на последните провокации на Северна Корея

Последният тест на американската (THAAD) е планиран много преди последното изстрелване на ракетата от Северна Корея, но идва във време на нарастващо напрежение в страната, откакто Пхенян стартира първия си тест за ICBM през юли 4.

Агенцията за противоракетна отбрана (MDA) заяви днес, че САЩ успешно са обезвредили 15 пъти тестовите цели със своята оръжейна система, въпреки че последният тест включвал ракети със среден обсег, а не на далечни разстояния, изпробвани от Северна Корея.

По-рано през юли САЩ извършиха първия си тест THAAD срещу балистична ракета с междинен диапазон на дълги разстояния, подобна на видовете, тествани в Северна Корея.

"В допълнение към успешното прихващане на целта, събраните данни ще позволят на MDA да подобри оръжейната система THAAD, нашите възможности за моделиране и симулация и способността ни да останем начело на развиващата се заплаха", коментира директорът на MDA генерал Сам Грийвс.