Администрацията на американския президент Джо Байдън посочи 76 лица от Саудитска Арабия, които могат да бъдат обект на санкции съгласно нейната "нова политика по случая с убития дисидент Джамал Кашоги", предаде "Блумбърг". В справка, вече изпратена до американските конгресмени, но все още непубликувана официално, Държавният департамент заявява, че налага визови ограничения на лица, които, от името на чуждестранно правителство, се считат за пряко ангажирани със сериозни действия срещу дисиденти". Това гласи копие на документа, получено от агенцията.

Също така стана ясно, че САЩ налагат санкции на двама саудитци по случая. Oбмисля се и отмяната на оръжейни сделки със Саудитска Арабия. Говорител на Държавния департамент каза: "Нашият фокус е върху прекратяването на конфликта в Йемен, въпреки че ние гарантираме, че Саудитска Арабия има всичко необходимо, за да защити своята територия и своя народ".

Припомняме, че администрацията публикува в петък разсекретения доклад на американското разузнаване за бруталното убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги, който изрично посочи саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман като замесен в престъплението. "Ние считаме, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е одобрил операция в Истанбул, Турция за залавяне или убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги", се посочва в доклада, предоставен от кабинета на директора на националното разузнаване.

Приятел на Кашоги свидетелства, че е заплашван от саудитци преди да бъде убит

Приятел на Кашоги свидетелства, че е заплашван от саудитци преди да бъде убит

Обяснявали му и че познават децата му у знаят къде живеят

Припомняме, че вчера Байдън обсъди човешките права с краля на Саудитска Арабия Салман в четвъртък, предаде The NY Times. В официалното съобщение на Белия дом обаче не се споменаваше дали двамата са обсъдили и доклада. Белият дом заяви, че президентът е прочел доклада.

Президентът ще трябва да реши дали да забрани на принц Мохамед да влиза в Съединените щати или да му наложи други санкции. Байдън е засегнал значението на универсалните права на човека и върховенството на закона. Но не се казва нищо по-конкретно за саудитските арести на дисиденти и журналисти.

Преди разговора им, държавният секретар Антъни Блинкън разговаря със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан ал Сауд. Но също така не се споменава за предстоящото разсекретяване или решение как да се работи с престолонаследника.

Белият дом заяви, че Байдън изпраща сигнал, като настоява, че ще се занимава само с краля в разговори между лидерите. Но всичко сочи, че престолонаследникът вече се смята за фактически лидер на страната.

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Администрацията на Байдън публикува в петък разсекретения доклад