Съединените щати са готови да наложат санкции на Турция заради придобиването си миналата година на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, съобщи "Ройтерс", като цитира четири източника, включително и двама американски служители.

Дългоочакваната стъпка, която вероятно ще вбеси Анкара и ще усложни сериозно отношенията с новата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън, може да бъде обявена всеки момент, твърдят източниците.

Санкциите ще бъдат насочени към турското председателство на отбранителната промишленост и неговия ръководител Исмаил Демир, твърдят източници.

Припомняме, че в началото на месеца, американските законодатели включиха турски санкции в законопроекта за разходите за отбрана, който приближава Вашингтон стъпка по-близо до наказание на съюзника си от НАТО за закупуване на руската ПРО С-400 миналата година.

Тази сделка поред Вашингтон е несъвместима с операциите на НАТО.

Турската лира пак спадна, САЩ са все по-близо до санкции за С-400

Турската лира пак спадна, САЩ са все по-близо до санкции за С-400

Байдън ще е по-строг с Турция от Тръмп, а Конгресът показва на Ердоган, че няма да отстъпи

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който трябва да се оттегли следващия месец, заяви, че ще наложи вето върху законопроекта за отделни разпоредби. Но той може да се нуждае от известна подкрепа в Конгреса и това би било първото подобно вето от близо 60 години.

Русия достави С-400 миналата година, а Турция ги изпробва едва през октомври. Анкара заяви, че те няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не представляват заплаха и призова за създаване на съвместна работна група. Заплахата от западни санкции натежа върху турската валутата, която постигна рекордно ниски нива тази година.

Санкциите могат да навредят на турска икономика, която вече се бори с забавяне, предизвикано от коронавирус, двуцифрена инфлация и силно изчерпани чуждестранни резерви.

Новоизбраният президент на демократите Джо Байдън се очаква да бъде по-строг по отношение на Турция от Тръмп, който имаше топли отношения с президента Реджеп Ердоган, въпреки нарастващата враждебност сред американските депутати към по-агресивната външна политика на Турция.

Турция не очаква САЩ при Байдън да наложат санкции заради С-400

Турция не очаква САЩ при Байдън да наложат санкции заради С-400

Съжаляваме, но ние не се сдобихме с тях, за да ги крием

Законопроектът за отбраната включва санкции съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA), които са създадени отчасти за възпиране на сътрудничеството с Русия.

Президентът на САЩ би избрал от списък с възможни санкции с леки до сурови санкции.