Турската лира спадна в петък, след като американските законодатели включиха турски санкции в законопроекта за разходите за отбрана, който приближава Вашингтон стъпка по-близо до наказание на съюзника си от НАТО за закупуване на руската ПРО С-400 миналата година, съобщава "Ройтерс".

Окончателната версия на разходите за отбрана на САЩ в размер на 740 милиарда щатски долара ще задължи Белия дом да избере от списъка на санкциите за С-400, които според Вашингтон са несъвместими с операциите на НАТО.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който трябва да се оттегли следващия месец, заяви, че ще наложи вето върху законопроекта за отделни разпоредби. Но той може да се нуждае от известна подкрепа в Конгреса и това би било първото подобно вето от близо 60 години.

Русия достави С-400 миналата година, а Турция ги изпробва едва през октомври. Анкара заяви, че те няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не представляват заплаха и призова за създаване на съвместна работна група. Заплахата от западни санкции натежа върху турската валутата, която постигна рекордно ниски нива тази година.

Санкциите могат да навредят на турска икономика, която вече се бори с забавяне, предизвикано от коронавирус, двуцифрена инфлация и силно изчерпани чуждестранни резерви.

Избраният президент на демократите Джо Байдън се очаква да бъде по-строг по отношение на Турция от Тръмп, който имаше топли отношения с президента Реджеп Ердоган, въпреки нарастващата враждебност сред американските депутати към по-агресивната външна политика на Турция.

Законопроектът за отбраната включва санкции съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA), които са създадени отчасти за възпиране на сътрудничеството с Русия.

Президентът на САЩ би избрал от списък с възможни санкции с леки до сурови санкции.

Законопроектът е резултат от месеци преговори между републиканците и демократите. След като Камарата и Сенатът гласуват по него в началото на следващата седмица, републиканецът Тръмп има 10 дни да наложи вето или става закон.

Демократичният американски сенатор Крис Ван Холен заяви в изявление, че Конгресът е направил това, което Тръмп няма да направи: "покажете на президента Ердоган, че няма да отстъпим, когато става въпрос за защита на нашата сигурност и на нашите верни съюзници в НАТО".

Миналата година Вашингтон спря Турция от своята програма F-35 заради С-400.

Помпео захапал Турция на среща на НАТО

Помпео захапал Турция на среща на НАТО

Турция е в ръцете на Москва