Държавният секретар на САЩ Майк Помпео остро разкритикувал Турция на министерска среща на НАТО, разкриха участници на разговорите пред АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че това може да накара някои съюзници да наложат санкции на Анкара.

Украйна била готова да приеме повече учения на НАТО

Украйна била готова да приеме повече учения на НАТО

Киев се стреми да засили сътрудничеството

Американски говорител нито потвърждава, нито отрича подробностите от участието на Помпео на видеоконференция на външните министри, но няколко източници описаха разговорите като разгорещени.

Турция е критикувана за позицията си в морския спор с Гърция и подкрепата си за Азербайджан в спора с Армения за Нагорни Карабах.

Европейски бойни кораби също се опитват да налагат оръжейното ембарго за Либия, където Турция подкрепя правителството в Триполи.

Някои страни членки на НАТО и ЕС са предпазливи в отправяните критики към правителството на турския президент Реджеп Ердоган заради опасения от ескалиране на кризите.

НАТО: Русия трупа мощ в Черно море

НАТО: Русия трупа мощ в Черно море

Засилване на напрежението в стратегически регион

Но Помпео, който участва на една от последните си срещи на НАТО, тъй като администрацията на президента Доналд Тръмп ще напусне управлението през следващия месец, влезе в сблъсък с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Източниците съобщиха пред АФП, че Помпео е обвинил Турция, че е в ръцете на Москва с купуването на зенитно-ракетен комплекс С-400, въпреки че съюзниците са категорично против.

Правителството разреши на наши военни да участват в операции на НАТО и на ЕС в Косово

Правителството разреши на наши военни да участват в операции на НАТО и на ЕС в Косово

Това е операцията на EC ALTHEA и на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово

Той призовал Анкара да се държи повече като съюзник, обвинявайки Турция, че възпрепятства усилията за единодушно приемане на важни реформи.

"Намесата му бе доста кратка, но много ясна", каза висш представител, който описа дипломатическите дискусии при закрити врата.

Друг източник отбеляза, че словесната престрелка е била "ударна".

НАТО приветства диалога за Нов СТАРТ

НАТО приветства диалога за Нов СТАРТ

Но обвини Русия, че подкопава договори с нови оръжия

В официалното съобщение на Държавния департамент за срещата не се споменава Турция, но през последните седмици Помпео остро критикува Анкара.

Топ дипломатът на САЩ бе в Париж миналия месец и коментира пред всекидневника "Фигаро", че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон и са се съгласили, че действията на Турция са "много агресивни".

Германия води дипломатическите усилия за намиране на решение с Турция за разрешаване на проблемите, а НАТО създаде механизъм за избягване на конфликт между Атина и Анкара.

Украйна очаква НАТО да предприеме първа стъпка за членство на страната

Украйна очаква НАТО да предприеме първа стъпка за членство на страната

Членство на Украйна и Грузия в НАТО ще окаже значително влияние

Но някои страни членки също настояват да се наложат икономически санкции на Турция.

Макрон влезе в сблъсък с Ердоган на срещата на върха на НАТО в Лондон през декември, но турският лидер многократно бе защитен от Доналд Тръмп.

На разговорите тази седмица американският топ дипломат не защити Турция и Франция и Люксембург се присъединиха към Помпео в словесната му атака.

НАТО посочва Русия и Китай като основна заплаха следващите 10 г.

НАТО посочва Русия и Китай като основна заплаха следващите 10 г.

Докладът "НАТО 2030", подготвен от така наречената група на "мъдреците",

ЕС ще реши на среща на върха на 10 декември дали да наложи санкции на Турция.

"Анкара повече няма много подкрепа в ЕС, тъй като турците не избраха по-положително поведение от приемането на двойната стратегия през октомври", коментира представител на ЕС.

Двойната стратегия - водена от Берлин дипломация, подплатена с отправяни заплахи за налагане на санкции на Турция - все още е поддържана от германския канцлер Ангела Меркел.

Но източници разкриха, че тя може да е последният евролидер, който ще се обяви срещу налагане на санкции на срещата на върха на ЕС.