Русия и България са тясно свързани исторически, културно и духовно.”

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на традиционната си годишна пресконференция в Москва, в която обобщи политическите и дипломатически събития през изминалата година, цитиран от руски медии.

Русия никога не е поощрявала влошаване на отношенията с България, категоричен е Лавров. Никога не сме инициирали съкращаване на търговско-икономическото или друго сътрудничество с България, добави той. 

По отношение на спрения проект „Южен поток”, външният министър повтори, че газовият проект е бил възпрепятстван от Европейската комисия без никакви консултации със страните членки, така че Русия е била принудена да търси алтернатива.

Обидно е, когато някои политици в угода на своите краткосрочни цели, са готови да унищожат всичко и да жертват своите стремежи заради диктат отвън, изтъкна Лавров.

Иначе той каза, че Русия има намерение да разшири броя на българските студенти, които желаят да учат в руската страна, включително и на търговска основа.

Той изрази притеснението на Русия относно действията на НАТО в Източна Европа, включително в България. Това е доста смущаващо и тревожно, подчерта той, имайки предвид експанзията на НАТО, включително на територията на България, която е член на Алианса.

Решенията в НАТО се вземат от САЩ, а Европа „просто козирува”, убеден е Лавров.

Той смята, че европейските страни фактически не приемат собствени решения по важни въпроси, което противоречи на интересите на НАТО.

Много държави в Европа действат в блок, а не в полза на собствените си интереси. САЩ дават команди, а Европа просто козирува, отговори на въпрос на български журналист относно разполаганите въоръжени сили на НАТО в непосредствена близост до границата на Русия.

Политиката на сдържане на Русия продължава, въпреки че е крайно време да се откажат от тази политика и да я оставят в историческите архиви, призова Сергей Лавров относно връзките със Запада.

Руският външен министър също подчерта, че САЩ и ЕС продължават неконструктивната и опасна политика към Русия, включително чрез укрепването и разширяването на НАТО до границите на Руската федерация, както и чрез създаването на европейски и азиатски сегмент от глобалната противоракетна отбрана на САЩ.

Ние считаме тези действия за дестабилизиращи и недалновидни, каза той, допълвайки, че руският свят съществува, това не е проект, а обективна реалност.

Лавров за пореден път повтори, че Русия иска сътрудничество със западните партньори, но на равноправна и взаимноизгодна основа, с уважаване интересите на държавите.

Според него нужен е рестарт на отношенията между САЩ и целия свят.

За отношенията с Китай Лавров заяви, че отношенията между Русия и Пекин са в най-добрия си период.

Лавров вярва, че Великобритания може да бъде съдена за клевета във връзка с коментари, свързани с резултатите от общественото разследване на смъртта на бившия руски разузнавач Александър Литвиненко.

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Администрацията в Кремъл има мотиви

Основните предизвикателства пред Русия, уточни Лавров, са свързани с установяване на демократична и справедлива международна система, което може да бъде постигнато само с международно партньорство.

Въздушните удари на руските въоръжени сили в подкрепа на лоялните на сирийския президент Башар Асад сили помогнаха да се преобърне ситуацията в Сирия, изтъкна още той.

Действията на руските ВВС, в отговор на молбата на сирийското ръководство, наистина помогнаха да се преобърне ситуацията в страната, помогнаха за намаляване на контролираната от терористи територия”, посочи дипломат номер едно на Русия.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и като една от най-големите държави в света, Русия упражнява правото си да участва в сирийски конфликт, продължи Лавров.

По думите му борбата срещу тероризма не може да се води само по военен начин, трябва също и по политически.

Според Лавров станало е ясно какво се случва в Сирия, кой поддържа и помага на терористите, кой се бори срещу тях или ги използва за „едностранни егоистични цели”.

Топ дипломатът на Русия е убеден, че не може да се постигне мирно споразумение за Сирия без кюрдите да участват в преговорите. Турция е против участие на кюрдите в разговорите.

Той е убеден, че в разговорите за Сирия трябва да участват различни опозиционни лидери, включително сирийските кюрди. Тези разговори трябва да целят прекратяване на огъня и политически реформи в Сирия, така че в тях не трябва да влизат само опозицията, която се бори срещу президента Башар Асад, подчерта Лавров.

По отношение на ситуацията с Украйна и споразуменията от Минск, той каза, че Русия е открита за преговори по казуса, като се избягва намеса във вътрешните работи на всяка страна и стриктно се придържат към споразуменията от Минск.

В коментар за връзките с Германия, Лавров отбеляза, че Русия се обвърза в интензивен диалог с Германия. Като примери той посочи „Северен поток-2” и разрешаването на украинската криза.

Във връзка с мигрантската криза в ЕС, руският министър на външните работи подчерта, че Москва е заинтересована от силен ЕС и е наясно с проблемите на Общността.

Само единен ЕС може да бъде добър партньор, но разрешаването на кризата не трябва да бъде за сметка на страните членки, убеден е външният министър на Русия. 

Москва, по думите му, не е уверена, че Северна Корея е провела изпитание на водородна бомба. Според него Русия и Китай искат възстановяване на международните разговори с КНДР.