САЩ обявиха, че планират да проведат военно обучение с Кипър за първи път, пренебрегвайки натовския съюзник Турция, който предупреди, че дестабилизира региона, информира АФП.

Турция не пусна самолет с медицинско оборудване летящ от Китай за Кипър 

Турция не пусна самолет с медицинско оборудване летящ от Китай за Кипър 

Самолетът кацна в Москва за да зареди и да заобиколи

Миналата година Конгресът на САЩ прекрати дългогодишно оръжейно ембарго, наложено на острова, чиято северна част е окупирана от Турция.

Държавният секретар Майк Помпео съобщи, че Държавният департамент за първи път ще финансира военно обучение в Република Кипър като част от "нашето разширяване на отношенията в сигурността".

"Това е част от нашите усилия да укрепим отношенията с ключови регионални партньори за насърчаване на стабилност в Източното Средиземноморие", каза той пред журналисти.

Сътрудничеството ще е част от американската програма за международно военно образование и обучение, която обучава чуждестранни военнослужещи и увеличава оперативната съвместимост на американската армия с приятелски държави.

Франция застава до Гърция и Кипър в споровете с Турция

Франция застава до Гърция и Кипър в споровете с Турция

Споразумението Турция-Либия "застрашава интересите и сигурността на региона"

Турция и Севернокипърската турска република се обявиха против прекратяване на ембаргото, тъй като ще наруши баланса на острова.

"Както многократно сме подчертавали в миналото, тези стъпки не допринасят за намиране на решение на кипърския проблем, а по-скоро подсилват безкомпромисното поведение на кипърските гърци", се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Турция по повод съобщението на Вашингтон.

Предупреждава се, че тези стъпки не съблюдават баланса между двете страни и няма да допринесат за възстановяване на доверието на острова, на мира и стабилността в Източното Средиземноморие.

САЩ наложиха ембарго през 1987 г. в опит да предотвратят въоръжена надпревара и да насърчат намиране на мирно решение на острова.