Американските въоръжени сили тази седмица изпратиха послание на потенциалните си врагове в Тихия океан, съобщава СиЕнЕн.

Подводница с балистични ракети с ядрени глави посети Гуам за първи път от края на 80-те години на XX век, а американски и японски военнослужещи ще участват в учения, свързани с десант на тихоокеански острови.

Подводницата USS Pennsylvania (SSBN 735) е на "запланувана визита" на американския остров в Тихия океан, отбелязват в съобщение от ВМС.

Но източник от Пентагона поясни, че по това време японски и южнокорейски делегации са в Гуам и ще имат възможност да разгледат подводницата, което е изключително рядко мероприятие.

Акостирането в Гуам идва на фона на напрежението със Северна Корея заради ядрената програма и с Китай във връзка със ситуацията в Южнокитайско море.

ВМС на САЩ поясниха, че "тази конкретна визита в Гуам отразява ангажимента на САЩ към съюзниците в Индо-азиатско-тихоокеанския регион". Американските военни поясняват, че също е свързана с военните учения и сътрудничеството между САЩ и партньорите им.

Подводници с балистични ракети като USS Pennsylvania постоянно патрулират, те са решаващ, стабилизиращ и високо ефективен елемент от американските сили за ядрено сдържане, изтъкват още от флота. 

USS Pennsylvania е една от 14-те подводници клас "Охайо" към флота на САЩ. Тя е снабдена с 24 балистични ракети 24 Trident II D-5. Всяка ракета е с множество бойни глави, които могат да поразяват различни цели.

В ученията между САЩ и Япония, Exercise Keen Sword 17, ще участват 11 хиляди американски войници и 26 хиляди японски войници, също така 260 самолета и 20 кораба. Те ще тренират до Окинава, Гуам и остров Тиниан, Северните Мариански острови.

Ученията се провеждат ежегодно от 1986 година, но за първи път тази година ще има десант.