Забраниха на всички американски моряци в Япония да употребяват алкохол след няколко инцидента, свързани с напиване, които според Седми американски флот вредят на отношенията между двете държави, съобщават CNN и NBC.

От десетилетия се радваме на силни отношения с народа на Япония. Задължение е на всеки моряк да разбере как нашите действия влияят на отношенията и на американско-японския алианс като цяло, обяви в съобщение контраадмирал Матю Картър, командир на Военноморските сили на САЩ в Япония.

Всички моряци в Япония няма да напускат базата и ще им бъде забранено да консумират алкохол, докато „целият персонал разбере влиянието на отговорно поведение в американско-японския съюз”, се казва в съобщението.

Моряците, които живеят извън базата ще им бъде позволено да се придвижват до и от базата само при изключения.

САЩ имат около 19 хиляди военнослужещи в Япония.  

Ограниченията ще останат в сила до пълното провеждане на обучение между командирите и техните подчинени.

Въпреки че членовете на семействата на военнослужещите, цивилният персонал и служители в други услуги (около 35 хиляди души) не са включени в забраната, официалните представители на ВМС насърчават и те да спазват ограниченията.

Заповедта идва след пътния инцидент в събота в Окинава, при който американски военнослужещ беше обвинен, че е шофирал в нетрезво състояние. Той е шофирал в обратната посока на движение и се е блъснал в два автомобила. Двама души са пострадали, според местни медии.

През март американски моряк беше задържан в Окинава по подозрения в изнасилване. През май пък цивилен служител в американската база в Окинава беше задържан във връзка със смъртта на 20-годишна жена.

Управителят на Окинава и много жители настояват американците да напуснат острова.