Двама британци от ДАЕШ ("Ислямска държава"), обвинени в обезглавяването на заложници от западни държави, които са задържани в Североизточна Сирия, са в ръцете на САЩ, след като Турция започна офанзива срещу кюрдите в региона, пише "Гардиън".

Алекзанда Коти и Ел Шафи Елшейх, членове на британска група от джихадисти от ДАЕШ, известна като "Бийтълс", са сред екстремисти, които са в процес на предаване на американците.

Американски представители запознаха медиите с проведената операция по задържане. Първи за действията съобщи вестник "Вашингтон пост". Затворниците преди това бяха държани от сирийските кюрди и се очакваше да бъдат предадени на съседен Ирак.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че са задържали джихадисти от ДАЕШ. Той поясни, че е разговарял с премиера на Великобритания Борис Джонсън по въпроса със затворниците от ДАЕШ. Не е ясно колко затворници ще бъдат прехвърлени.

От британското външно министерство отказват коментар.

Двамата британци са центъра на съдебна битка в Лондон, водена от майката на Елшейх, която се обърна към Върховния съд в британската столица, за да спре екстрадирането му в САЩ и да попречи на британското правителство да сподели информация на САЩ, ако не се изключи смъртно наказание. Чака се решение на съда.

Двамата са от групата "Бийтълс". Единият от четиримата в групата беше убит през 2015 г., докато другият е в турски затвор.

Тръмп потвърди, че в случай кюрдите или Турция изгубят контрол, САЩ са задържали двама джихадисти от ДАЕШ, свързани с обезглавяване в Сирия, познати като "Бийтълс". Той поясни, че ще бъдат изведени от Сирия и ще бъдат задържани на тайна локация, контролирана от САЩ. 

Президентът на САЩ многократно обяви, че не иска Вашингтон да задържа членове на групировката и призова европейските страни да арестуват гражданите си, които членуват в ДАЕШ.