САЩ могат да започнат да имунизират първите американци срещу коронавируса с ваксината на Pfizer-BioNTech от понеделник. Това съобщи министърът на здравеопазването Алекс Азар, цитиран от АФП.

Азар поясни пред местни медии, че се подготвят финалните решения, след като експертна комисия препоръча да се разреши прилагането на ваксината върху хора на възраст над 16 г.

В САЩ починалите от COVID-19 вече са повече от жертвите им през Втората световна война

В САЩ починалите от COVID-19 вече са повече от жертвите им през Втората световна война

От COVID-19 в САЩ вече са починали 292 098 души

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ обяви днес, че са съобщили на фармацевтичния гигант Pfizer, че са ускорили работата по издаване на официално разрешение за спешна употреба на ваксината.

Азар поясни пред ABC News, че властите работят с компанията по логистиката и "ние можем да ваксинираме хора в понеделник, вторник следващата седмица".

Той добави, че са много близо.

САЩ на крачка да одобрят окончателно ваксината на Pfizer

САЩ на крачка да одобрят окончателно ваксината на Pfizer

Правителствена консултативна комисия подкрепи ваксината

Сред последните въпроси, каза министърът пред Fox Business, са информацията за ваксината, която трябва да е в наличност на лекарите.

Комисия към Центровете за превенция и контрол на заболяванията също трябва да излезе с препоръка за използване на ваксината, а след това самата агенция трябва да приеме тази препоръка.

Първата от тези срещи ще се проведе днес, а втората в неделя, но те се разглеждат като чиста формалност.

В четвъртък експертна комисия одобри ваксината на Pfizer-BioNTech да се използва. 17 експерти гласуваха "за", четирима -"против", а двама - "въздържал се".

Следващата седмица ще се реши дали да се одобри ваксината на Moderna.

САЩ се надяват да ваксинират 20 милиона души този месец, 100 милиона души до февруари и цялото население до юни.

Първи ще са в старческите домове и здравните работници.