Постоянният представител на Саудитска Арабия при ООН във вторник осъди убийството на иранския ядрен учен Мохсен Факризаде, предаде Анадолската агенция.

Израел не коментира убийството на иранския учен

Израел не коментира убийството на иранския учен

Иран директно обвини Израел, но без да представи доказателства

"Загубата на мюсюлмански учен е загуба за цялата мюсюлманска общност", каза Абдала ал Муалими в интервю за руския канал RT.

Той призова Иран да не ескалира ситуацията, тъй като емоционалните и спонтанни реакции няма да доведат до положителни резултати.

Ал-Муалими насърчи страната да докаже добра воля пред международната общност по отношение на ядрената му програма да не излага учените си на опасност.

Сателит бил замесен в убийството на иранския физик

Сателит бил замесен в убийството на иранския физик

Нови разкрития за смъртта на Мохсен Фахризаде

Припомняме, че Фахризаде беше убит в петък в покрайнините на Техеран. Повечето ирански служители обвиняват Израел за убийството, като заплашват и с отговор на покушението.

Иранската англоезична телевизия Press TV съобщи, че използваното оръжие при убийството на известен ирански ядрен учен миналата седмица е произведено в Израел.

"Оръжието, събрано от мястото на терористичния акт (където Мохсен Фахризаде бе убит) е с логото и спецификациите на израелската отбранителна индустрия", каза източник пред телевизията.

Това обвинение увеличава заплахата от конфликт в региона в оставащите няколко седмици от управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Израел отрече коментар - както на случая, така и да носи отговорност.

ООН призова към сдържаност след убийството на иранския учен

ООН призова към сдържаност след убийството на иранския учен

Случаят може да доведе до нови сблъсъци в Близкия изток

Сирия обяви убийството за терористичен акт и призова за международна реакция.

ООН призова региона към сдържаност.

Турция осъди убийството и настоя за разследване и наказания за виновните, предаде Анадолската агенция.

Радикалното палестинско движение Хамас обвини ционизма зад покушението, с което се цели нестабилност и хаос в региона.

Мохсен Фахризадех, иранският ядрен учен, за чието убийство Ислямската република обвини Израел, беше малко известен преди смъртта си, но едно е сигурно: той беше важен, отбеляза "Франс прес".

Мъжът, за когото Израел твърди, че е бил баща на иранската програма за ядрени оръжия, беше достатъчно високопоставен, за да се срещне с върховния водач аятолах Али Хаменеи през януари 2019 г. както показват официални снимки, публикувани след смъртта му.

За убийците си Фахризадех също беше достатъчно важен, за да бъде убит в петък при безцеремонно нападение на дневна светлина на главен път близо до столицата Техеран.

Какво знаем за убития ирански ядрен учен

Какво знаем за убития ирански ядрен учен

Иран обвинява Израел за убийството

След смъртта му иранският военен министър Амир Хатами визира Фахризадех като негов заместник-министър и ръководител на Организацията на отбранителните иновации и изследвания на министерството.

Фахризадех беше определен в американските медии като "цел номер едно" на израелската специална служба "Мосад" и "мозъкът на иранската ядрена програма".

Фахризадех се появи в документ на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през декември 2015 г.

МААЕ го заподозря, че от началото на 2000-те години е ръководил "дейности, предприети в подкрепа на евентуално военно измерение към ядрената програма (на Иран)", което агенцията на ООН каза, че е започнало в края на 1980-те години.

В доклада на МААЕ се посочва, че тези дейности са били реорганизирани под негово ръководство, по проект, наречен "АМАД", докато не е бил изоставен в края на 2003 г.

През март 2007 г. Фахризадех беше обект на санкции на Съвета за сигурност на ООН, заедно с други "лица, участващи в ядрени или балистични ракетни дейности" за Иран.