Водената от Саудитска Арабия коалиция, воюваща в Йемен, е осуетила атака на хусите в събота, предаде "Ройтерс".  Унищожен е кораб с експлозиви в южната част на Червено море, съобщи саудитската държавна телевизия.

Саудитска Арабия предложи на хусите спиране на огъня в Йемен

Саудитска Арабия предложи на хусите спиране на огъня в Йемен

Монархията прави две отстъпки в плана

Той цитира също коалицията, която казва, че йеменските шиитски бунтовници хуси продължават да заплашват морските морски линии и глобалната търговия.

Припомняме, че в края на март, Държавният департамент на САЩ осъди атаката на хусите срещу Саудитска Арабия, която удари петролно съоръжение в Джизан.

Държавният департамент заяви, че подобни действия представляват опити за "нарушаване на глобалните енергийни доставки, удължаване на" страданията на йеменския народ "и застрашаване на мирните усилия. "Ние отново призоваваме всички страни да се ангажират сериозно и да спазват стриктно прекратяването на огъня и да участват в преговори под егидата на ООН," заключиха от Държавния департамент.

САЩ осъдиха новата атака срещу Саудитска Арабия

САЩ осъдиха новата атака срещу Саудитска Арабия

Хутите поеха отговорност

От ведомството подчертаха, че нападението е настъпило само дни "след като Кралство Саудитска Арабия и Република Йемен обявиха ангажимент да постигнат прекратяване на огъня и да участват в мирни преговори, ръководени от ООН".

Атаките не са прецедент. Подобни нападения с дронове бяха извършени през 2019 година срещу съоръженията на петролната компания "Арамко" в Саудитеска Арабия. Щетите тогава повлияха на цените на петрола в световен мащаб, а за организатор беше обвинен Иран.

Безпилотници удариха рафинерия в Саудитска Арабия

Безпилотници удариха рафинерия в Саудитска Арабия

Няма пострадали или щети, а също така не са засегнати доставките на петрол