Коалицията, водена от Саудитска Арабия, вдигна тотална блокада на Йемен, съобщава АП.

Това бе потвърдено в понеделник от официалния говорител на генералния секретар на ООН Стефан Дуджарик.

Действията ще облекчат предоставянето на хуманитарна помощ до Сана, както и основните пристанища - Ал Ходейда и Ас Салиф.

Отварят летища в Йемен

Отварят летища в Йемен

Заради блокадата милиони са обречени на глад в страната

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщава, че след въвеждането на 06 ноември на блокадата на Йемен, водена от Саудитска Арабия, коалицията облекчи ограниченията за хуманитарни доставки до летището на Сана, както и до пристанищата на Ал Ходейда и Ас Салиф", - каза той.

Йемен – милиони са застрашени от гладна смърт

Йемен – милиони са застрашени от гладна смърт

Призивът на ООН едва ли можеше да бъде по-драматичен...

Според Стефан Дуджарик в събота са пристигнали три самолета на ООН в Сана, единият от които е доставил 1,9 милиона дози ваксини за деца от дифтерия. Според данните на световната организация, от август насам най-малко 14 деца са загинали от инфекциозната болест в провинция Иб. В неделя търговски кораб беше приет в пристанище Ал Ходейда за първи път от три седмици, доставяйки 5500 тона брашно. В понеделник, на кораб с 25 хиляди тона пшеница пристигна в Ас Салиф  с кораб, нает от ООН.

Блокадата в Йемен води до масов глад, предупреди ООН

Блокадата в Йемен води до масов глад, предупреди ООН

Милиони нуждаещи се нямат достъп до хуманитарна помощ

На 22 ноември Саудитска Арабия е уведомила Организацията на обединените нации за намерението си да прекрати блокадата на Йемен, въведена в началото на ноември, в отговор на ракетно нападение срещу Рияд. Решението за затваряне на всички въздушни и морски пристанища и сухопътни гранични пунктове Рияд и неговите съюзници са обяснили, необходимостта да се предотврати доставката на оръжие за бунтовниците от Иран.

Саудитскa Арабия блокира достъпа по въздух, море и земя до Йемен

Саудитскa Арабия блокира достъпа по въздух, море и земя до Йемен

Обещават да не спират достъпа на хуманитарни доставки и помощи до страната

В понеделник, официален представител на генералния секретар на ООН предупреди, че Йемен е пред криза за, и призова коалицията да се осигури безпрепятствено преминаване на хуманитарни и търговски кораби в пристанищата на страната, разположени на брега на Червено море. Според него в страната има остър недостиг на гориво, което е необходимо за работата на болниците и водоснабдителните системи. Дуджарик също така припомни, че 21 милиона души в страната се нуждаят от хуманитарна помощ, от които 7 милиона са на ръба на глада.