Неописуема е трагедията на тези хора: всеки четвърти човек в 28-милионния Йемен е заплашен от гладна смърт, предупреждава Дойче веле.
Няма ли кой да накара Саудитска Арабия да отвори йеменското въздушно пространство за хуманитарни полети?

Призивът на ООН едва ли можеше да бъде по-драматичен. Световната организация предупреждава, че Йемен е заплашен от може би най-тежкия глад в по-новата история. И че това може да отнеме живота на милиони.

И наистина: мащабът на тази катастрофа далеч надхвърля всички други сходни кризи от последните десетилетия. През 2011 година в Сомалия от глад умряха над 200 хиляди души, а през настоящата година в Южен Судан гладът уби десетки хиляди. В 28-милионния Йемен обаче всеки четвърти човек е заплашен от гладна смърт, а над един милион души - от холера. Общото между тези три страни са гражданските войни. И разпадналите се държавни структури. И харченето на пари за оръжие, вместо за инфраструктура.

а не извръщаме поглед!

Призивът на ООН казва нещо много важно: светът не може повече да извръща поглед. Защото Съветът за сигурност на самата ООН е парализиран от различните политически интереси. Да, той осъди ракетната атака срещу столицата на Саудитска Арабия, извършена от бунтовниците-хути в Йемен, но не поиска вдигане на блокадата, която в отговор Рияд наложи на южната си съседка.

Вече не е достатъчно просто да изпитваме загриженост. Да не говорим, че не е кой знае колко трудно да се овладее най-големият недоимък в момента. За целта Саудитска Арабия просто трябва да отвори въздушното пространство над Йемен за хуманитарни полети. Същото важи и за пристанищата. Защото след колапса на местното селско стопанство 20 милиона йеменци разчитат за изхранването си единствено на външни помощи.

Докога така?

Политиката на Рияд към Йемен демонстрира най-вече едно: безпомощност. Саудитска Арабия има пълното основание да се бои, че Иран ще продължи да доставя на бунтовниците-хути ракети с все по-широк обсег на действие. Тези ракети вече достигат до Рияд, а скоро биха могли да застрашат Абу Даби и Дубай в Обединените арабски емирства. От пролетта на 2015 година Саудитска Арабия предприема неуспешни опити да попречи на бунтовниците-хути, които заемат позиции по южната ѝ граница. Тъкмо поради това Рияд започна войната по въздуха срещу Йемен, която разруши огромни части от страната и в голяма степен причини сегашната трагедия.

Едно е ясно: положението няма да се промени, докато в Йемен продължава да ескалира задочната война между Саудитска Арабия и Иран. Война, от която страда не населението на тези две държави, а йеменците.