Амос Хохщайн, старши съветник на президента на Съединените щати Джо Байдън, се срещна с официални лица в Бейрут във вторник в опит да намери дипломатическо решение за предотвратяване на по-голяма война, предава "Асошиейтед прес".

Трансгранични атаки от Израел и ливанската въоръжена групировка "Хизбула" се извършват почти всеки ден, откакто войната в Газа започна през октомври и ескалира драматично преди седмица, след като Израел уби високопоставен командир на "Хизбула" при удар срещу Южен Ливан.

Старшият съветник на президента на Съединените щати Джо Байдън описа продължаващия конфликт между ливанската въоръжена групировка Хизбула и израелските сили на границата между Ливан и Израел като "много сериозна ситуация" и каза във вторник по време на посещение в Бейрут, че усилията за намиране на дипломатическото решение за предотвратяване на по-голяма война са спешни.

Амос Хохщайн се срещна с официални лица в Ливан след посещение в Израел предишния ден.

"Видяхме ескалация през последните няколко седмици", каза Хохщайн пред репортери в Бейрут след среща с председателя на ливанския парламент Набих Бери, който често действа като проводник между Вашингтон и "Хизбула".

"Това, което президентът Байдън иска да направи, е да избегне по-нататъшна ескалация в по-голяма война."

Израел, макар да не харесва, приема плана на Байдън за примирие в Газа

Израел, макар да не харесва, приема плана на Байдън за примирие в Газа

Хамас обяви също предварителна подкрепа

Хохщайн също така призова палестинската въоръжена групировка "Хамас" да приеме предложеното от Вашингтон споразумение за прекратяване на огъня и размяна на заложници, за да се сложи край на войната в Газа, което според него също може да сложи край на конфликта в Ливан.

Боевете разселиха десетки хиляди от двете страни на границата. Израелските въздушни удари над Ливан са убили над 400 души от октомври, повечето от които бойци от "Хизбула" и съюзнически групи, но загиналите включват и повече от 80 цивилни и невоюващи лица. От израелска страна са убити 16 войници и 11 цивилни.

Израелски официални лица казват, че министър-председателят Бенямин Нетаняху е разпуснал влиятелния си военен кабинет, на който беше възложено да ръководи войната в Газа, седмица след като Бени Ганц, популярен опозиционен депутат и бивш военен началник, напусна тричленната управляваща коалиция на Нетаняху в разочарование от това как протича войната се обработва.

Ганц: Изтича времето на Израел да разреши с дипломация напрежението с "Хизбула"

Ганц: Изтича времето на Израел да разреши с дипломация напрежението с "Хизбула"

Той е решен да премахне заплахата от Ливан независимо от развитието на войната в Газа