Съветник на Съда на Европейския съюз съобщи, че Google не трябва да разширява правилата за "правото да бъдеш забравен" в търсачката в световен мащаб, съобщава АП.

Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз Мачей Шпунар излезе с предварително мнение по съдебен спор между американската технологична компания и френския регулатор за защита на личните данни. Случаят произлиза от съдебно решение от 2014 г., според което хората имат право да контролират какво да се появява, когато имената им излизат на търсачката. Това решение принуди Google да изтрие стари линкове или лична информация, която поставя засегнатите в неудобно положение, появила се при онлайн търсене.

Двете страни поискаха разяснение на френско решение от 2015 г., което задължава Google да премахне резултатите от търсачката при поискване в световен мащаб, не само сайтове от европейска страна като www.google.fr.

От мнението на Шпунар става ясно, че правото на забрава не трябва да важи автоматично и извън ЕС.

Мнението на генералния адвокат не е правно обвързващо, но съдът често го потвърждава, когато стигне до решение, което се очаква по-късно.