Андрей Илницки, съветник на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, заяви, че Западът, ръководен от САЩ, е започнал "психологическа война" срещу Русия, информира "Комерсант".

Според експерта западните страни избягват пряката военна конфронтация с Русия заради ядрените й оръжия и модерната й армия.

Той счита, че е изключена вероятността от пряк военен сблъсък през следващите 10 г.

"Всичко това води до възникването на нов тип война. Ако в класическите войни целта е унищожаване на живата сила на противника, в съвременните кибервойни - унищожение на инфраструктурата на противника, то целта на новата война е да унищожи самосъзнанието, да промени менталната - цивилизационната - основа на обществото на противника. Бих нарекъл този тип война психологическа", коментира той в интервю за списание "Арсенал Отечество", цитиран от РИА Новости.

Илницки отбеляза, че живота сила и инфраструктурата могат да бъдат възстановени, а "ходът на еволюцията на съзнанието не може да бъде обърнат".

Последиците от тази "психологическа война" няма да се проявят веднага, а след поне едно поколение, когато просто е невъзможно да се направи нещо, смята експертът.

Сред мерките за съпротива в "психологическата война" съветникът посочи интернет суверенитет, подготовка на кадри за информационно противодействие във военната и гражданската сфера, рестартиране на политиката за младежта, а също така активно възобновяване на диалога с "консервативното мнозинство".