Американската космическа агенция NASA и европейската ESA планират съвместен безпилотен полет до Марс, чрез който на Земята ще бъдат донесени проби от минерали от червената планета, предаде Би Би Си.

Това ще бъде първата в историята експедиция, при която пътуването ще бъде двупосочно и космическият апарат ще се завърне на Земята.

Проектът Mars Sample Return (MSR) беше обявен на конференция в Берлин.

Той ще позволи на учените да получат отговори на най-важните въпроси, свързани с еволюцията на Марс, най-важният от които е дали там е имало живот.

Участниците във форума подчертаха, че засега възможностите за изследване на червената планета се изчерпват с възможностите на апаратите, изпратени на Марс, и достигащите до Земята марсиански метеорити.

Следващият етап трябва да бъде безпилотната мисия, при която роботизиран апарат ще се спусне на Марс и ще вземе проби от минерали, след което ще ги изпрати на Земята с възвращаема капсула.

Предвижда се необходимото за проекта оборудване да бъде тествано при кацането на следващия марсоход на NASA, чиято мисия ще започне през 2020 г.