Високопоставен член на Християнсоциалния съюз, основният съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, отхвърли плановете на френския президент Еманюел Макрон за реформиране на еврозоната чрез избирането на общ финансов министър и създаване на общ бюджет, информира Ройтерс.

Предложението на Макрон се приема от Меркел предпазливо на фона на подозренията в Берлин, че германските данъкоплатци могат да поемат по-голямата част от обединението на дълговете на страните членки на валутната зона.

Маркус Зьодер, баварският финансов министър и високопоставен член в Християнсоциалния съюз, каза в интервю за списание "Шпигел", че Германия и Франция трябва заедно да обсъдят как да укрепят финансовата стабилност в Европа.

Но той изрази съмнение относно идеята за финансов министър на еврозоната, пояснявайки, че е "много скептичен дали допълнителен политически офис ще подобри обективността на решенията".

Зьодер добави, че такъв финансов министър, който може да получи правото да се намесва в бюджетите на страните членки, ако те не изпълняват критерия за стабилност, би граничело с "голяма намеса".

Той също така се тревожи, че промяната на договорите на ЕС "би създала ново европейско финансово изравняване или трансферен модел през задната врата".

Относно предложението за общ бюджет на еврозоната, Зьодер е на мнение, че е хубаво нещо да се насърчават инвестициите в Европа, но "ние не искаме никакви евробондове или финансова система за трансфер на ЕС. И никой не трябва да вярва, че европейски финансов министър ще им даде парите, които липсват в техния бюджет".