Лондонската полиция разпръсне събралите се на бдение в памет на убитата Сара Еверард поради нарушили ограничения срещу COVID-19. Редица лидери, сред които и кметът на Лондон Садик Хан и лидерът на лейбъристите Киър Стармър осъдиха превишаване на правата от страна на полицията. Полицията предупреди по-рано организаторите на събитието, че публичните събирания могат да доведат до глоби до 17 900 долара.

Херцогинята на Кеймбридж Катрин Мидълтън бе сред хилядите, оставили цветя на импровизирания мемориал за убитата жена в южната част на Лондон.

33-годишната Еверард за последно е била видяна преди 10 дни. След това нейни приятели публикуваха зов за помощ в издирването ѝ. Трупът бе намерен в петък. Смята се, че е била отвлечена и убита от полицейски служител, който бе обвинен в петък.

Случаят повдигна отново вечния проблем за насилието срещу жените, актуален и за страната, както и несигурността нощем по улиците на Лондон.  Много британки през изминалите дни споделиха в социалните мрежи личен опит от нападения.

"Нито една жена в Лондон не трябва да се чувства в опасност по улиците на Лондон и аз разбирам чувствата след изчезването на Сара", заяви в изявление в петък командирът на столичната полиция Катрин Ропър. "Като жена и полицай не искам нищо повече от това жените да се чувстват в безопасност и защитени от полицията. Но трябва да сме наясно. Нашият град все още е в битка с Covid-19, хора, които се заразяват и за съжаление губят живота си. Само преди няколко седмици нашата здравна система беше в критична точка, не можем да рискуваме да провали целия труд за намаляване на степента на заразяване ", добави тя.