Един човек е загинала и най-малко 15 са ранени при насилие в южния индийски щат Керала, след като две жени пренебрегнаха забрана и влязоха в един от най-свещените хиндуистки храмове, съобщи местната полиция, цитирана от АФП.

Сблъсъците възникнаха след влизането на двете жени, ескортирани от полицията, в храма Сабаримала в сряда сутринта.

За първи път жени влязоха в древен храм в Индия

За първи път жени влязоха в древен храм в Индия

По-късно свещенослужителите "пречистиха" известния храм

През септември 2018 г. Върховният съд на Индия отхвърли дългогодишна забрана за допускане на жени в менструална възраст (между 10 и 50 години) в храма.

Няколко активистки безуспешно се опитаха да достигнат до храма от решението на съда, след като срещнаха голяма съпротива от хиляди традиционалисти, включително мъже и жени, които го разглеждат като атака срещу традициите.

Говорител на полицията разкри информация пред осведомителната агенция, че един човек е загинал на проведената вчера демонстрация на партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия). Също така има ранени при хвърляне на камъни от демонстранти от управляващата в щата Комунистическа партия. Най-малко 15 души са ранени.

И днес напрежението в Керала се запазва. Полицията обяви, че ще разположи допълнителни сили в щата за предотвратяване на насилие. Вчера силите на реда използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и водно оръдие, за да поемат контрол над възникналите размири.

Премиерът Нарендра Моди подкрепя забраната, тъй като според него се отнася до традицията.

"Има някои храмове, които имат свои традиции, където мъжете не могат да влизат. И мъжете не ходят", каза той пред местни медии.

На 22 януари Върховният съд ще изслуша жалба срещу решението.