Две жени са първите, които влязоха в хиндуистки храм в южния индийски щат Керала, след като Върховният съд отмени дългогодишна забрана, пише "Гардиън". От столетия се забранява на жените да влизат в някои храмове.

По-късно свещенослужителите "пречистиха" известния храм Сабаримала, който не пуска жени с менструален цикъл. Те затвориха храма за няколко часа, за да извършат древни ритуали и да изчистят "мръсотията" от женското присъствие.

Двете жени, които според индийски медии се казват Бинду и Канака Дурга, се опитаха да влязат в храма през миналия месец, но бяха спрени от хиндуистки протестиращи, решени да запазят дългогодишната забрана.

Видеокадри, излъчени от телевизионен канал, показват две жени, облечени в черно, да влизат в храма. Властите потвърдиха новината и отбелязаха, че две жени са влезли в храма и са наредили на полицията да защити всички жени, които желаят да посетят Сабаримала.

Двете жени са били придружавани от група полицаи. Те напуснали храма, след като се помолили на местното безбрачно божество Айяппа. Обетът за безбрачие е причината хиндуистките традиционалисти да вярват, че жените в менструална възраст (между 10 и 50 години) не трябва да влизат в храма. Те се страхуват, че жените могат да "изкушат" божеството.

В продължение на три месеца има пререкания между тези, които се придържат към традицията и поддръжници на съдебното решение от септември 2018 г., че на всички жени трябва да им се позволява да влизат в храма.

След решението няколко жени се опитаха да влязат в храма, но бяха блокирани от активисти.

Премиерът Нарендра Моди коментира, че забраната е въпрос на религиозна вяра, а не на полово равенство.

Правителството на Керала подкрепя съдебното решение, но е неспособно да го приложи, тъй като някои недоволни хора лагеруват на пътя към храма. На 22 януари Върховният съд ще изслуша петиция, която оспорва решението.

Вчера хиляди жени в Керала сформираха човешка верига с дължина 620 километра, за да демонстрират подкрепата си за равенство на половете. Движението "Стената на жените" е подкрепяно от правителството.