Няколко американски сенатори-републиканци определиха като вътрешен тероризъм ситуацията в град Шарлотсвил, щата Вирджиния. Там имаше стълкновение между привърженици и противници на ултрадесни организации, съобщи РИА Новости.

Припомняме, в Шарлотсвил бе обявено извънредно положение.

Размирици във Вирджиния, извънредно положение в Шарлътсвил
Обновена

Размирици във Вирджиния, извънредно положение в Шарлътсвил

Сблъсъци между националисти и техни противници...

"След като видяхме ужасяващото видео, където автомобил нарочно се врязва в тълпа протестиращи, призовавам правосъднотом министрество незабавно да разследва и да заведе дело срещу този чудовищен акт на вътрешен тероризъм", се казва в изявлението на сенатора Тед Круз, публикувано на страницата му във Фейсбук.

Инцидентът станал в събота в център Шарлътсвил. Там кола се вряза в група противници на акцията на ултрадесните и избяга от местопроизшествието. По-късно шофьорът бе задържан.

Сенатор Марко Рубио в Twitter определи ставащото в Шарлътсвил като "терористичен акт", извършен от поддръжници на "превъзходството на бялата раса".

Градът стана арена на сблъсък между "южняците" с една страна и носителите на усъвършенствани медийни ценности - от друга. Това доведе до първия вечерен сблъсък, а след това - и на фаталните кръвопролития. Двадесет годишен жител на щата Охайо, шофирайки собствения си автомобил блъсна либерали, които протестираха срещу консерваторите протестиращи срещу разрушаването на паметника Ли. Той рани десетки, в резултат на което загина 32-годишна жена.