Външните министри на държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) призоваха Северна Корея да се "въздържа" и да прекрати изпитанията на ракети, тъй като заплашва регионалния мир и стабилност, информира ДПА.

На министерската среща на АСЕАН в Манила се очаква да бъде отделено особено внимание на казуса с КНДР.

Министрите на 10-членния регионален блок изразиха притеснението си от ескалиралото напрежение на Корейския полуостров след ракетните изпитания на Пхенян през юли.

Според тях това развитие сериозно заплашва мира, сигурността, стабилността в региона и света.

Снимка 306883

Източник: ЕПА

"Решително призоваваме Северна Корея незабавно да изпълни задълженията си към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", се пояснява в съобщението на министрите и допълват, че подкрепят ядреното разоръжаване на полуострова по мирен начин.

Те също така призовават КНДР към сдържаност и подчертават важността да се създадат условия за диалог за намаляване на напрежението, подчертаха министрите.

Обаче в съобщението не се отбелязва предложението на САЩ за изваждане на КНДР от Азиатския регионален форум, но се призовава Пхенян положително да допринесе за прокарването на визията на форума за поддържане на траен мир, стабилност, приятелство и просперитет в Азия и Тихия океан.

Ние подкрепяме инициативите за подобряване на отношенията между КНДР и Южна Корея и за траен мир на Корейския полуостров. АСЕАН е готов да играе конструктивна роля за мир на Корейския полуостров, отбелязват министрите.

Казусът се очаква да бъде основна точка на срещите с партньорите САЩ, Япония, Китай и Русия в понеделник.

Във вторник организацията ще отбележи 50 г. от основаването си.

В АСЕАН членуват Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд, Виетнам, Лаос, Камбоджа и Мианмар.