Австрия вече е в контакт с Русия и САЩ по въпроса за обсъждане на потенциално място за провеждане на среща между президента Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън. Това съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от ТАСС.

"Не трябва да надценяваме нашата роля, ние не играем ролята на посредник. Но винаги има неутрални страни, които избират диалога и преговорите. Вече сме в контакт с руската и американската страна. Ако действително такава среща се състои, която ние считаме за правилна и която е инициирана от Джо Байдън, аз също смятам, че винаги това е правилният път - диалогът винаги е по-добър за всички участници от нещо друго, ние бихме били изключително щастливи, ако се състои в Австрия", каза Курц в интервю за германския портал "Пионер", след като бе запитан дали Виена може да се превърне в неутрално място за среща на лидерите на Русия и САЩ.

"Би било добре за целия свят, за цяла Европа, ако се проведе такава среща. Няма значение къде ще се състои. Разбира се, ако се проведе в Австрия, във Виена, ще бъде голяма чест за нас", каза Курц. Австрийският канцлер подчерта, че Виена е един от градовете, които се обсъждат за провеждане на среща на върха между Русия и САЩ.

"Ако се проведе, обсъждат се няколко града, Виена е един от тях", уточни той.

Вчера Финландия предложи да бъде домакин на среща между Путин и Байдън.

Преди дни по време на телефонен разговор Байдън предложи на Путин да се срещнат в трета държава, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вероятно няма да се осъществи скоро, след като САЩ наложиха нови санкции на Русия.