САЩ оказват много по-силен натиск върху ЕС в рамките на преговорите по така нареченото Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), отколкото се смяташе до момента.

Това пише германското издание Süddeutsche Zeitung, което се позовава на секретни документи, разкрити от „Грийнпийс“, цитирано от РИА „Новости”.

В частност Вашингтон заплашва да ограничи вноса на автомобили от страни от ЕС в случай, ако ЕС откаже да купува повече американска селскостопанска продукция.

От Брюксел омаловажиха разкритията за ТТИП, имало погрешни схващания и недоразумения

От Брюксел омаловажиха разкритията за ТТИП, имало погрешни схващания и недоразумения

Европейската комисия (ЕК) излезе с позиция

Едновременно с това САЩ са недоволни от политиката на Европейския потребителски център, която е насочена против разпространяването в Европа на генномодифицирани хранителни продукти, както и на месо с хормони.

Американците искат забрана върху тези и други продукти да бъде въвеждана само ако вредата им върху хората бъде доказана по научен път.

До публикуването на тези документи преговарящите открито заявяваха, че САЩ с уважение се отнасят към опасенията на европейците, но сега картината е доста различна, пише германското издание.

Документите също хвърлят светлина върху различията между преговарящите страни по отношение на правното сътрудничество и правните регулации. САЩ искат значително ограничаване влиянието на европейските законодатели по отношение на икономическите решения.

Според експерти това може сериозно да навреди на екологичната ситуация в ЕС.

Вестникът дава следния пример: ЕС забранява 1 382 различни химикала в производството на козметика за разлика от САЩ, където са забранени само 11.

Германското издание отбелязва, че благодарение на тези документи за първи път за последните три години може да се разбере как вървят преговорите между САЩ и ЕС. Преди това само имаше спекулации, допълва вестникът.

Публикуваните документи са в размер на 248 страници. В тях за първи път се вижда позицията на САЩ.

Можете да разгледате документите тук.