Сенатът на САЩ блокира спорен кандидат на Доналд Тръмп, който трябваше да се присъедини към Управителния съвет на Федералния резерв, информира АФП.

Двама републиканци се присъединиха към демократите срещу Джуди Шелтън, голям критик на централната банка, който е изправен пред безпрецедентна обществена вълна от съпротива от десетки известни икономисти и нобелови лауреати.

Новоизбраният вицепрезидент и сенатор Камала Харис се завърна във Вашингтон, за да участва в ключовия вот, прекъсвайки плановете на администрацията на новоизбрания лидер Джо Байдън.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл също гласува против - стратегически ход, който оставя вратата отворена за организиране на още едно гласуване. 50 срещу 47 сенатори гласуваха срещу номинацията на Тръмп.

Коронавирусът усложни гласуването, след като двама сенатори не успяха заради карантина. Чък Грасли от Айова за първи път не гласува от 1993 г.

Трети отсъстващ републиканец публично се обяви против номинацията на Шелтън.

Шелтън е голям поддръжник на ниските лихви, когато Барак Обама бе на власт. Нейната номинация е един от няколко опита на Тръмп да подкопае политическата независимост на американската централна банка.

Харис написа в "Туитър" след гласуването, че опасните идеи на Шелтън ще унищожат американската икономика.

Кандидатът също изрази подкрепа да се върне златният стандарт - валутата да се обвърже с фиксирано количество злато. Тя смята, че тази система ще гарантира стабилността на обменния курс. Но връщането на златния стандарт се разглежда като нереалистично и остаряло в големите икономики - изоставено от Ричард Никсън през 1971 г.