Сенатът на САЩ лесно прокара проектобюджета за отбрана в размер на 716 милиарда долара, който има за цел продължаване на усилията на републиканците да модернизират и укрепят въоръжените сили на страната, информира "Политико".

Законодателството позволява повече бойни кораби и изтребители на въоръжение, увеличаване числеността на армията и най-високото увеличение на заплащането от близо десетилетие. Но в някои части проектозаконът е по-скромен в сравнение с прокараната в Камарата на представителите версия през май и предложението на Пентагона.

85 срещу 10 сенатори прокараха бюджета за отбрана за 2019 г. Следващата стъпка - камарата и Сенатът ще работят съвместно в комисия за разрешаване на различията в законопроектите им.

Долната камара на Конгреса прокара законодателството през май, като законодателите искат финализиране на проектозакона до края на юли. Но законодателите най-вероятно няма да стигнат лесно до съгласие за числеността на въоръжените сили, за големите оръжейни системи и усилията за реформиране на бюрокрацията в Пентагона.

Подкрепата в Сената е достатъчна за преодоляване на евентуално вето на президента Доналд Тръмп, въпреки че повече от седмица сенаторите бяха изпаднали в безизходица заради спорни поправки.

От общо 716 милиарда долара 617,6 милиарда долара са за основния бюджет на Пентагона, а 68,5 милиарда за операции в чужбина. Предвиждат се други 21,6 милиарда долара за програми за ядрени оръжия. Заложено е увеличение на заплащането на военнослужещите с 2,6 на сто. 23,1 милиарда долара ще бъдат отделени за 10 нови бойни кораба, а 7,6 милиарда долара ще бъдат похарчени за закупуване на 75 изтребителя 35 Joint Strike Fighters.

Броят на войниците на активна служба ще бъде увеличен с около 7000 според законопроекта на Сената, докато проектозаконът на камарата предвижда увеличение с 15 600 военнослужещи, което отговаря на молбата на Пентагона.