Президентът на Южна Корея Ли Мюн-Бак заяви, че отношенията с Япония са в трудна позиция заради исторически проблеми, съобщи БиБиСи.

Той изрази своя коментар по повод 67-та годишнина от края на японския колониализъм в Южна Корея.

Отношенията между двете страни се изостриха през последните дни след визитата на Ли на острови, които са обект на спорове между Токио и Сеул. На същия ден Япония изтегли посланика си от Южна Корея.

Южна Корея чества 67-та годишнина от края на колониалното управление на Япония в страната от 1910 до 1945 година.

Япония е близък съсед, приятел, който споделя основни ценности и важен партньор, с който ние трябва да работим открито за бъдещето", каза президентът на Южна Корея, цитиран от агенция „Йонхап".

"Въпреки това, ние трябва да отбележим, тези верижни връзки, заплетени в историята на отношенията между Корея и Япония, възпрепятстват общия подход за по-добър утрешен ден в Североизточна Азия, както и в двустранните отношения," допълни той.

По думите му един от основните проблеми е използваните от Япония южнокорейски жени като сексуални робини за военните през Втората световна война.

Южна Корея заявява, че Япония се е провалила в опита да даде адекватно извинение или адекватна компенсация за това. Япония смята, че въпросът е разрешен с двустранни споразумения със Сеул през 60-те години на XX век.

Междувременно японските политици Джин Матцубара и Йочиро Хата са посетили гробницата Ясукуни, за да отбележат края на Втората световната война, въпреки че японският премиер Йошихико Нода е предупредил членовете от кабинета си да не го правят.

Мнозина анализатори смятат, че дипломатическото напрежение между двете държави се е нажежило и заради вътрешната политика в страните.