Южна Корея затяга от понеделник блокадата на Сеул до възможно най-строгото ниво заради скок на случаи на COVID-19, блокират се и съседните региони, отчетен е втори пореден дневен рекорд в цялата страна, съобщава "Ройтерс". 

Южна Корея, която досега се е справяла по-добре от много индустриализирани държави с пандемията и смъртните случаи, съобщи за 1316 нови инфекции с COVID-19 към полунощ в четвъртък, спрямо предишния рекорд от 1275 в сряда.

Благодарение до голяма степен от ваксинациите, все още не е имало значително увеличение на хоспитализациите или смъртните случаи, като смъртността е 1,23%, а броят на тежките случаи на 148 към четвъртък и остава далеч под нивата, наблюдавани през предишния пик в края на декември.

Висш здравен служител предупреди, че броят на новите случаи може почти да се удвои до края на юли, а премиерът Ким Бу-кюм обяви две седмици по-строги блокади - ниво 4, малко под пълно блокиране.

Експерти заявиха, че правителствената стратегия за COVID-19 е да се избегне ударът върху икономиката, който се наблюдава при пълни блокировки другаде.

"Правителствената стратегия е да няма пълно блокиране, страхувайки се от негативно въздействие върху икономиката. Ниво 4 е най-суровото, което може", каза Ким Донг Хюн, бивш президент на Корейското общество по епидемиология.

Според новите мерки, хората се съветват да останат в къщи колкото е възможно повече, на училищата се препоръчват да преминат към дистанционно обучение, социалните събирания са ограничени до двама души след 18:00 часа от четири по-рано през деня, а митингите са забранени.

Зрителите нямат право да присъстват на спортни събития, докато хотелите могат да работят само с две трети от пълния капацитет. Филмите и концертите не са разрешени след 22:00, а нощните клубове и барове трябва да бъдат затворени, докато на ресторантите и кафенетата ще бъде разрешено ограничено място за сядане.

Препоръчва се на работодателите да увеличат гъвкавия персонал, като 30% от персонала трябва да работи извън офиса.

Общият брой инфекции на COVID-19 в Южна Корея към момента възлиза на 165 344, с 2036 смъртни случая. Ваксинирани са малко над 10% от 52-милионното население, докато 30% са получили поне една доза, по-голямата част от които са на възраст над 60 години.

Страната има за цел да постигне стаден имунитет преди ноември, като ваксинира 70% от обществеността с поне една доза до септември.

"Само за Сеул бяха регистрирани 500 потвърдени случая", заяви премиерът по време на правителственото заседание в петък. "Четири от пет инфекции са от столичния район на Сеул." Въпреки че новите мерки ще бъдат наложени в понеделник, той посъветва обществото да се въздържа от всякакви частни събирания, още от петък.

По време на двуседмичното блокиране правителството ще прекрати програма, въведена по-рано тази година, която позволява събиране на открито без маски за граждани, ваксинирани с поне една доза срещу COVID-19. 

От местно придобити случаи 78% са съсредоточени в по-голямата част на Сеул, а степента на откриване на силно трансмисивен вариант Delta се е увеличила почти три пъти за седмица, заяви министърът на здравеопазването Куон Деок-чеол на брифинг в петък.

Президентът Мун Дже Ин в понеделник ще свика среща с висши служители от по-голямата част на Сеул, за да се обърне внимание на мерките, заяви говорителят на президента Парк Кюнг Ми. В столицата на Южна Корея живеят близо 10 млн. души.

Над 4 млн. са вече жертвите на COVID-19 от началото на пандемията

Над 4 млн. са вече жертвите на COVID-19 от началото на пандемията

Истинският брой на починалите в пандемията вероятно е по-висок