Понастоящем над 4 млн. души са починали от COVID-19 инфекции, съобщи Световната здравна организация (СЗО), но добави, че истинският брой на починалите в пандемията вероятно е по-висок, предаде "Франс прес".

Много по-богати страни се готвят да разхлабят ограничителните мерки, дори след като страни от Азия се борят с нарастване на заразените.

"Светът е в опасна точка от тази пандемия. Току-що преминахме трагичния крайъгълен камък от 4 млн. регистрирани смъртни случая от COVID-19, което вероятно подценява общия брой на жертвите", изтъкна шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция.

Индонезия счупи рекорда за заразени и починали от COVID-19

Индонезия счупи рекорда за заразени и починали от COVID-19

558 души са починали през последното денонощие

Индонезия се превърна в глобална гореща точка, като болниците трябва да връщат пациенти, властите са принудени да внасят доставки на кислород, а рекордни 1 040 починали са регистрирани през последното денонощие.

От началото на пандемията има повече от 184 100 000 заразени по целия свят.

Д-р Гебрейесус подчерта, че някои страни с висок обхват на ваксинацията "се отпускат, сякаш пандемията вече е приключила", докато други са регистрирали остри ръстове на заразените заради силно заразни варианти и "шокиращо неравенство" в достъпа до ваксини.

Индонезийското правителство разшири ограниченията в целия архипелаг след по-ранни ограничения върху столицата Джакарта и някои други райони.

Новите ограничения се отнасят до десетки градове и се простират в огромната страна от близо 270 млн. души, която е засегната от силно заразния вариант "Делта", открит за първи път в Индия.

Австралия със скок на заразени с коронавирус

Австралия със скок на заразени с коронавирус

Сидни е в двуседмична блокада и е рано да се каже кога ще паднат блокадите

Подхранваните от "Делта" огнища също така доведоха до налагането на ограничения в Австралия, включително в най-големия ѝ град Сидни, където днес заповедите за локдаун на повече от 5 млн. жители бяха удължени с поне още една седмица.

"Този ​​щам "Делта" промени играта и е изключително преносим", отбеляза Гладис Береджиклян, премиер на щата Нов Южен Уелс, столица на който е Сидни.

Австралия до голяма степен държи своите огнища под контрол от началото на пандемията, но правителството е под нарастващ натиск заради бавното ваксиниране.

САЩ са с най-висок брой починали по време на пандемията, като те възлизат на около 604 000 души. Следват ги Бразилия, която има около 525 хил. жертви, и Индия, която е регистрирала 403 000 починали.

В момента по света се разпространяват четири обезпокоителни варианта: Алфа и Бета, които бяха идентифицирани съответно през декември във Великобритания и Южна Африка; "Гама", който беше идентифициран в Бразилия през януари; и Делта, който беше идентифициран в Индия през април-май.

Коронавирусът по света: Русия с рекордни смъртни случаи, Китай отчита най-много случаи от януари

Коронавирусът по света: Русия с рекордни смъртни случаи, Китай отчита най-много случаи от януари

В Латвия могат да уволняват служители, ако не се ваксинират до 15 септември