Индонезия е регистрирала през последното денонощие рекордните от началото на епидемията в страната 29 745 новозаразени с коронавируса и 558 починали, показват данните на министерството на здравеопазването, информира "Ройтерс".

С това общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 2 313 829 души, от които са починали 61 140 души.

Междувременно стана ясно, че Индонезия ще предоставя безплатни телемедицински услуги на пациенти с коронавирус с леки симптоми, заяви министърът на здравеопазването в опит да се намали натискът върху здравния сектор, изпитващ затруднения от рекордния брой заболели от COVID-19.

Инфлуенсърите са приоритет за ваксиниране в Индонезия

Инфлуенсърите са приоритет за ваксиниране в Индонезия

"Слава на Аллах, ваксина ... Не се страхувайте", пише индонезийска знаменитост докато го ваксинират

Индонезия се бори с една от най-тежките COVID-19 епидемии в Азия, подхранвана от силно заразния вариант "Делта", открит за първи път в Индия.

Дистанционни услуги ще се предоставят от вторник от телездравни фирми като Alodokter и Halodoc и ще включват безплатни консултации и доставка на лекарства, уточни здравният министър Буди Гунади Садикин.

"Пациентите с положителна проба за COVID-19 могат да получат медицински услуги навреме, без да чакат на опашка в болниците, така че болниците да могат да бъдат приоритетни за пациенти със средни, тежки и критични симптоми", отбеляза той.

Финансовият министър Шри Муляни Индравати заяви, че разходите за здраве ще бъдат увеличени отново до 193,93 трлн. рупии (13,39 млрд. долара) за лечение на коронавирус, тестване, проследяване, лекарства, ваксини и предпазни средства.

Индонезия налага двуседмична коронавирус забрана за взлизане в страната

Индонезия налага двуседмична коронавирус забрана за взлизане в страната

Забраната за чужденци влиза в сила от 1 януари

Към 2 юли заетостта на болничните легла в страната е била 75%, уточни здравното министерство, но някои болници в най-гъсто населения остров Ява съобщават за над 90% капацитет, включително в столицата Джакарта.

Съобщава се и за недостиг на кислород, което властите приписаха на пречки за разпределение и ограничения производствен капацитет.

Болницата в Сарджито в Ява заяви, че 63 пациенти са починали, след като през уикенда почти е свършил кислородът, въпреки че говорител не е могъл да определи дали всички пациенти са били с коронавирус.

Лухут Бинсар Панджайтан, високопоставен министър, натоварен да се справи със скока на заразените в Ява и Бали, увери, че доставките на кислород ще бъдат увеличени за болниците и ще бъде внесен, ако е необходимо, но увери, че скокът бил "под контрол".

Заглавията на местните вестници показаха тревога във връзка с кризата, като "здравната система на Ява е парализирана" е заглавието на първа страница на "Джакарта пост" с главни букви, а "SOS медицински услуги" на корицата на "Коран Темпо".

Коронавирус: Бали със забрана за чуждите туристи до края на 2020 г.

Коронавирус: Бали със забрана за чуждите туристи до края на 2020 г.

Въпреки че беше планирано островът да бъде отворен през септември