Сред първите на опашката за коронавирусни ваксини в Индонезия е една забележима група - инфлуенсъри в социалните медии, пише "Ройтерс".

Заедно с президента Джоко Видодо, когато четвъртата по население страна в света стартира своята ваксинация, бе и индонезийската телевизионна знаменитост Рафи Ахмад, който може да се похвали с почти 50 милиона последователи в Instagram.

"Слава на Аллах, ваксина ... Не се страхувайте от ваксини", написа 33-годишният докато го ваксинират.

Решението кой да е на първо място за ограничените дози ваксини е предизвикателство по целия свят, като много страни дават приоритет на уязвимите медици и възрастните хора.

Висшият служител на здравното министерство Сити Надя Тармизи заяви, че решението да се включат известни лица заедно с почти 1,5 милиона здравни работници в първия кръг на ваксинация е умишлена правителствена комуникационна стратегия.

Въпреки че Индонезия е изправена пред най-тежката епидемия от коронавирус в Югоизточна Азия - с над 869 000 случая и 25 000 смъртни случая - има скептицизъм относно безопасността и ефикасността на която и да е ваксина в най-голямата държава с мнозинство от мюсюлмани.

Индонезийците са сред най-големите потребители в света на социални медийни платформи като Facebook, Twitter и Instagram. Министерството на здравеопазването не каза колко инфлуенсъри ще бъдат сред първите ваксинирани.

Ахяни Раксанагара, ръководител на здравната агенция в Бандунг, заяви пред "Ройтерс", че артистите ще "предават положителното влияние и послания" за ваксините, особено на младите хора.

Проучване от миналия месец показа, че само 37% от индонезийците са готови да бъдат ваксинирани, докато 40% биха го обмислили, а 17% отказаха.

Възможен тласък за шансовете за приемане, висшият ислямски съвет на страната счита, че ваксината е халал (термин, обозначаващ всички позволени неща и дейности според Исляма).

Служител на здравното министерство отбелязва, че "когато сте ваксинирани, все още трябва да спазвате здравните протоколи и да не бъдете невнимателни при прилагането им", тъй като Рафи Ахмад е решил след ваксинацията да се забавлява с група приятели, което предизвикаха критики в социалните медии и призиви той да даде по-добър пример.

Зубайри Джоербан от Индонезийската медицинска асоциация заяви, че стратегията за наемане на влиятелни лица може да работи само ако "инфлуенсърите са информирани за ваксината и COVID-19, за да могат да бъдат проводник на промяната".

Полицията заяви, че разследва дали Рафи Ахмад е нарушил закона, той иска да се извини публично.

Индонезия налага двуседмична коронавирус забрана за взлизане в страната

Индонезия налага двуседмична коронавирус забрана за взлизане в страната

Забраната за чужденци влиза в сила от 1 януари