Държавните медии на Северна Корея съобщиха, че епидемия от треска с неизвестен произход се е появила в регион на границата с Китай, но не става въпрос за новия коронавирус, над който страната обяви победа по-рано този месец, съобщава "Ройтерс".

Четирима болни от треска, "за които се подозира, че са заразени със злокачествена епидемия", са съобщени от провинция Рианганг в близост до границата с Китай във вторник. Това накара властите незабавно да блокират района и да мобилизират медицински екипи, съобщи официалната новинарска агенция KCNA.

Подробен анализ на епидемичната ситуация в цялата страна показа, че не е имало случаи на COVID-19, откакто епидемията в страната приключи в началото на този месец, допълва KCNA.

Въпреки това властите са изпратили експерти по епидемиология и вирусология в района, които да разследват причините за случаите на треска и наложат мерки за предотвратяване на разпространението й.

Северна Корея обяви победа над COVID-19

Северна Корея обяви победа над COVID-19

Сестрата на Ким Чен-ун посочи, че държавният глава също преболедувал COVID-19

Властите "предприемат стъпки за проследяване на всички лица, свързани със заразените, и такива, които отиват и се връщат от съответния район, и ги държат под строго медицинско наблюдение", информира KCNA.

След като Северна Корея обяви победа над COVID-19, тя обвини Южна Корея за причиняването на епидемията и обеща "смъртоносно отмъщение" срещу нея. От своя страна Сеул отхвърли твърдението като неоснователно.

Оттогава в страната отпадна задължителното носене на маски.

Северна Корея никога не е предоставява доклад за броя на потвърдените случаи на COVID-19, очевидно защото не разполага със средства за провеждане на широко тестване.

Вместо това се отчита ежедневен брой пациенти с треска, като броят им достига до около 4,77 милиона. Тя обаче твърди, че не е регистрирала нови подобни случаи от 29 юли насам.

Северна Корея все пак призна за COVID-19

Северна Корея все пак призна за COVID-19

Борба срещу пандемията