Северна Корея продължава да произвежда гориво за бомби и може да е произвела достатъчно през последната година, за да добави още седем ядрени оръжия към арсенала си, докато в същото време провежда разговори за ядрено разоръжаване със САЩ.

Това става ясно от изследване, което е публикувано две седмици преди планираната втора среща между лидера на КНДР Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, информира "Ройтерс".

Русия настоя за разхлабване на санкциите срещу Северна Корея

Русия настоя за разхлабване на санкциите срещу Северна Корея

За да се насърчал Пхенян да сътрудничи

Но замразените ядрени и ракетни изпитания от 2017 г. означават, че оръжейната програма на КНДР вероятно представлява по-малка заплаха, се посочва в доклада на Центъра за международна сигурност и сътрудничество към Станфордския университет.

Анализ на сателитни снимки разкрива, че производството на гориво за бомби от КНДР е продължило и през 2018 г.

Авторите на изследването смятат, че тоталитарната държава е произвела около 5-8 килограма плутоний. Заедно с произведените 150 килограма високообогатен уран КНДР може да е увеличила ядрения си арсенал с още пет или седем атомни бомби.

Ядрената активност на Северна Корея притесни ООН

Ядрената активност на Северна Корея притесни ООН

Заключенията в нов доклад са, че наложените санкции са неефективни

Те са изчислили, че размерът на арсенала на КНДР през 2017 г. е бил 30 бомби, но сега може да е нараснал до 37 бомби.

Американското разузнаване не е сигурно колко ядрени бойни глави има Северна Корея. През миналата година военното разузнаване е изчислило, че Пхенян има около 50 ядрени бойни глави, докато експертите посочват между 20 и 60.

В доклада на Станфордския университет се отбелязва, че докато КНДР най-вероятно ще продължи работата по създаване на ядрена бойна глава и междуконтинентална балистична ракета, прекратените изпитания сериозно ограничават възможностите за подобряване на подобна технология.

Спецслужбите на САЩ противоречат на Тръмп за Иран и Северна Корея

Спецслужбите на САЩ противоречат на Тръмп за Иран и Северна Корея

Принципите, върху които се основава политиката му към тях, се оказват изсмукани от пръстите

Учените вярват, че на този етап КНДР не може да удари континенталната територия на САЩ с ядрена ракета, но ядрените оръжия са заплаха за Япония и Южна Корея.