Северна Корея засилва антивирусните инспекции по границите си и другаде, съобщиха държавните медии в срядa. 

Наближава крайният срок за "80-дневна кампания" за предотвратяване на пандемията от коронавирус и постигане на целите за икономическо развитие.

"Тъй като вирусът представлява висок риск от предаване поради сезонни характеристики, ние продължаваме с кампанията, за да гарантираме, че служителите, работниците и жителите спазват антивирусните мерки по активен начин", съобщи централна корейска радиостанция KCBS.

По-специално, Северът предприема решителни мерки в граничните райони, като извършва повторни инспекции на съоръжения, включително мостове в близост до границите, железопътни гари и търговски пристанища.

Северна Корея екзекутира нарушител на карантината

Северна Корея екзекутира нарушител на карантината

Официално страната не признава за заразени

В началото на декември държавните медии също заявиха, че Пхенян е бил поставен на най-високо ниво на предупреждение срещу коронавируса, като е спрял работата на ресторанти и обществени бани и е ограничил движението на хора в столицата.

Официално страната няма положителни случаи, но е трудно да убеди останслия свят в това.

Припомняме, че през октомври, севернокорейският водач Ким Чен-ун каза на публиката по време на военния парад в Пхенян днес, че е благодарен, че "нито един човек" в Северна Корея не се е заразил с COVID-19, който се разпространи в целия свят след появата му в съседен Китай.

През януари Пхенян затвори границите си, за да се опита да се предпази от болестта, и редовно заявяваше, че няма заразени, но държавните медии избягваха подобни категорични изявления през последните месеци, като вместо това подчертават важността на усилията за превенция.

Северна Корея предупреждава за жълт прах от Китай, пренасящ коронавирус

Северна Корея предупреждава за жълт прах от Китай, пренасящ коронавирус

Властите наредиха на гражданите да си останат по домовете

Северна Корея има разклатена здравна система, която би изпитала затруднения да се справи с голяма епидемия.