Северна Македония подписва сделка за китайската ваксина Sinopharm в понеделник за доставка до края на февруари на 200 000 дози от ваксината срещу COVID-19, разработена от компанията, каза здравният министър Венко Филипче, цитиран от местни медии. 

Здравните власти планират скоро да започнат имунизацията на населението на Северна Македония с COVID-19 с китайска ваксина, коментира Филипче. 

Според правителствения имунизационен план, около 2000-2 500 души на ден ще получават ваксината Sinopharm във ваксинационните пунктове COVID-19. Здравните работници ще бъдат първите, които ще получат ваксина, последвани от хората на възраст над 70 години.

Северна Македония е потвърдила общо 94 798 случая на COVID-19 и 2924 свързани смъртни случая.

Подобно на балканските съседи Черна гора, Косово и Босна, Северна Македония все още не е получавала ваксини по схемата COVAX, водена от алианса на СЗО и GAVI за ваксини, пише "Ройтерс".

Северна Македония е поръчала 800 000 ваксини по схемата COVAX и още 800 000 ваксини Pfizer/BioNTech, като Филипче се надява те да пристигнат на етапи, позволяващи да продължи програмата за ваксинация.

Унгария първа в ЕС одобри китайска COVID-19 ваксина

Унгария първа в ЕС одобри китайска COVID-19 ваксина

Орбан избра китайския препарат за собствената си ваксинация