Комисията по инфекциозни заболявания на Северна Македония тази сутрин предложи комендантски час от 19 часа вечерта до 5 часа сутрин през уикенда, като мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде МИА. Правителството ще разгледа предложението на днешното заседание, каза на пресконференция министърът на здравеопазването Венко Филиче.

Що се отнася до облекчаване на мерките, които биха могли да се прилагат от понеделник, остава да се следи ситуацията, за да се определи дали нямаме повече от 5 процента от потвърдени случаи от общия брой тестове, какъвто беше случаят вчера, каза Филипче.

Днешната статистика, добави той, ще бъде анализирана утре от Комисията, преди предложенията да бъдат представени в правителството на централата за управление на кризи, за да се облекчат ограниченията от следващата седмица.

Министър Филипче осъди религиозно събитие в Струга, като заяви, че е неуважително към здравните работници и по-голямата част от гражданите, които спазват мерките, налагани за забавяне на разпространението на коронавируса.

"Очаквам институциите да разследват събирането в Струга. Отговорните за организирането му трябва да бъдат глобени и са необходими по-строги действия, за да се предотврати повторното извършване на подобни събития ", отбеляза той и добави, че ограничителните мерки са помогнали на властите да стабилизират епидемията в страната.

Северна Македония удължи извънредното положение, премиерът и здравният министър под карантина

Северна Македония удължи извънредното положение, премиерът и здравният министър под карантина

Оливер Спасовски, вицепремиерът Буджар Османи, здравният министър Венко Филипче и министърът на образованието Арбер Адеми са се самоизолирали

Филип каза, че е провел телефонен разговор с ръководителите на Ислямската религиозна общност и Македонската православна църква, за да ги помоли да призоват вярващите да не се присъединяват към масови събирания.

Помолен да коментира информацията, че Ислямската религиозна общност ще отвори джамии на 12 май, здравният министър подчерта, че забраните за събиране на повече от двама души все още са в сила и трябва да се спазват.

Според Филипче всяко безотговорно поведение ще бъде сериозна пречка в борбата срещу епидемията COVID-19.

"Рискът от увеличаване на предаването на вируси в такива случаи е изключително висок", подчерта той.

По-рано здравното министерство заяви, че в последните 24 часа са регистрирани 14 потвърдени случая на COVID-19 и 61-годишен мъж от Тетово, лекуван в Скопие, е починал. Също така, Институтът за обществено здраве регистрира 20 пациенти, които са се възстановили.

Броят на потвърдените случаи достига 1586 души. 1099 пациенти са се възстановили. Броят на активните случаи е 397.

Припомняме, че през април Северна Македония удължи извънредното положение с още един месец. Стана ясно, че премиерът и няколко министри са се самоизолирали.