Северният магнитен полюс на Земята се измества толкова бързо през последните десетилетия, че учените казват, че миналите оценки вече не са достатъчно точни за прецизна навигация.

Учените публикуваха актуална информация за това къде действително се намира северният магнитен полюс, почти година преди графика, пише в. "Гардиън".

Северният магнитен полюс се измества с около 55 км годишно. Той е преминал международната линия за смяна на датата през 2017 г. и излиза от канадската част на Арктика по пътя си към Сибир.

Постоянната промяна на полюса е проблем за компасите в смартфоните и част от потребителската електроника. Самолети и кораби също разчитат на Северния магнитен полюс, обикновено като резервна навигация, уточни геофизикът Арно Чулиат от Университета на Колорадо, който е водещ автор на новопубликувания Световен магнитен модел. Навигационната система GPS не е засегната, защото е базирана на сателит.

Американските военни използват магнитния полюс за навигация, а обозначенията на летищните писти се базират на посоката им спрямо магнитния север. Техните обозначения се променят, когато полюсите се изместват. Например летището във Феърбанск в Аляска преименува пистата 1L-19R на 2L-20R през 2009 г.

Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ и Великобритания са склонни да актуализират местоположението на Северния магнитен полюс на всеки пет години, но сегашната актуализация дойде по-рано заради по-бързото изместване на полюса. Изместването на Северния магнитен полюс "е доста бързо", подчерта Чулиат.

От 1831 г., когато е измерен за първи път в канадската част на Арктика, той се е преместил с около 2300 км към Сибир. От 2000 г. скоростта му е скочила от около 15 км на година до 55 км на година.

Причината е турбуленция в течното външно ядро на Земята. Има горещ течен океан от желязо и никел в ядрото на планетата, където движението генерира електрическо поле, посочва геофизикът Даниел Латроп.

"Има промени, сходни с времето", изтъква Латроп и допълва: "Можем просто да го наречем магнитно време."

Южният магнитен полюс се премества далеч по-бавно от северния.

Като цяло магнитното поле на Земята става все по-слабо, което кара учените да твърдят, че в крайна сметка ще се обърне, при което северният и южният полюс ще разменят полярността си. Това се е случвало много пъти в историята на Земята, но не и през последните 780 000 години.