Севернокорейските ракети не са достигнали японските териториални води и изключителната икономическа зона на страната. Това обяви говорител на правителството в Токио, цитиран от ТАСС. "Няма директна заплаха за нашата национална сигурност", добави говорителят.

Северна Корея изстреля две ракети последователно, през около половин час, от провинция Хамгьон Нандо в посока към Японско море, което постави Южна Корея в бойна готовност и Япония - във внимание.

КНДР: Изпитахме реактивна система за залпов огън, а не балистични ракети

КНДР: Изпитахме реактивна система за залпов огън, а не балистични ракети

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун ръководи изпитателен пуск на нова реактивна система за залпов огън

Според южнокорейските въоръжени сили Северна Корея е изстреляла неидентифицирани снаряди с малък обсег. "Следим за възможни допълнителни изстрелвания и запазваме бойната готовност", заявили южнокорейските военни.

Миналата седмица Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег от източните си брегове и обяви, че изпраща "тържествено" предупреждение" към южната си съседка. Поведението на КНДР е традиционно и в някаква степен очаквано, тъй като всяка година подобна е реакцията й на планираните съвместни военни учения на Южна Корея със САЩ.

В сряда Северна Корея изстреля още две подобни ракети. Пхенян оспори тези твърдения, уверявайки, че е тествал нова ракетна система за залпов огън. Военни опити бяха извършени и миналата седмица.

САЩ "препоръча" на Северна Корея да спре с провокациите

САЩ "препоръча" на Северна Корея да спре с провокациите

След поредните изстреляни ракети

След първата среща на върха на лидерите на САЩ и КНДР в Сингапур през юни 2018 г. Пхенян се ангажира да денуклеаризира в замяна на гаранциите за сигурност от Вашингтон. Властите на КНДР също обявиха по-рано, че няма да провеждат тестове на ядрени оръжия и балистични ракети от различен обхват. Тръмп каза, че Ким Чен - ун му обещал да спре изстрелването на ракети с голям обсег на действие.