Глобалната икономика преживява K-образно възстановяване, тъй като напредналите икономики успяха да предоставят подкрепа, докато най-бедните страни са изправени пред все по-отчаяна рецесия, заяви председателят на групата на Световната банка Дейвид Малпас, цитиран от teleSUR. 

"Това означава, че напредналите икономики са успели да осигурят подкрепа, особено за своите финансови пазари и за хората, които имат работа, която може да се направи, като се работи от вкъщи", каза Малпас.

Но за развиващите се страни, особено за най-бедните развиващи се страни, хората са изправени пред все по-отчаяна рецесия, "поради загубата на работни места, загубата на доходи, а също и загубата на парични преводи, идващи от работници, работещи извън страната ", каза той.

Шефът на Световната банка подчерта значението на програмата за облекчаване на дълга на Групата на двадесетте (Г-20), като заяви, че е постигнат напредък както по отношение на фискалните ползи, така и по отношение на ползите от прозрачността.

През април Г-20 одобри Инициативата за спиране на обслужването на дългове (DSSI), за да помогне на най-бедните страни да управляват въздействието на пандемията, като им позволи да спрат плащанията по официален двустранен дълг до края на 2020 г.

На виртуална среща по-рано финансовите министри от Г-20 и управителите на централните банки се договориха да удължат DSSI с още шест месеца и да разгледат до април дали икономическото и финансовото положение изисква допълнително удължаване.

Малпас приветства последния напредък и подчерта дискусията за намаляване на дълга сред икономиките на Г-20, отбелязвайки, че DSSI отлага плащанията само в бъдеще, но не ги намалява.

Дискусията за намаляването на дълга е "много важна, защото най-бедните страни се нуждаят от светлина в края на тунела", каза шефът на Световната банка.

Малпас също така заяви, че ще предложи допълнителен пакет за спешно финансиране на COVID-19 за 25 милиарда щатски долара в подкрепа на най-задлъжнелите държави от МАР, най-бедните страни, основани на Международната асоциация за развитие на Световната банка.