Световната здравна организация съобщи, че шест африкански държави - Египет, Кения, Нигерия, Сенегал, Южна Африка и Тунис - ще бъдат първите на континента, които ще получат технологията, необходима за производство на иРНК ваксини, съобщава "Ройтерс".

Проектът за трансфер на технологии, стартиран миналата година, има за цел да помогне на страните с ниски и средни доходи да произвеждат иРНК ваксини в мащаб и в съответствие с международните стандарти.

Технологията иРНК е използвана от компании като Pfizer-BioNTech и Moderna за техните ваксини срещу COVID-19.

Африка жертва на недостига на COVID ваксини

Африка жертва на недостига на COVID ваксини

Откриването на варианта Омикрон в Южна Африка засили твърденията, че ниските нива на ваксинация могат да доведат до вирусни мутации

СЗО създаде своя глобален център за трансфер на технологии за иРНК, след като компаниите приоритизираха продажбите на ваксини за правителствата, които биха могли да платят най-високата цена. Това означаваше, че страните с ниски и средни доходи останаха на опашката за прераратите срещу COVID-19.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че пандемията от коронавирус е показала как разчитането на няколко компании за доставка на глобални обществени блага е едновременно ограничаващо и опасно.

Южна Африка създаде собствена версия на ваксината на Moderna

Южна Африка създаде собствена версия на ваксината на Moderna

Надеждите са, че това ще помогне за имунизирането в цяла Африка

В средносрочен и дългосрочен план най-добрият начин за справяне със спешни здравни ситуации и достигане до универсално здравно покритие е увеличаването на капацитета на всички региони за производство на здравните продукти, от които се нуждаят, подчерта той.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса похвали инициативата и призова глобалната схема за разпространение на ваксини COVAX и алианса за ваксини GAVI да купуват ваксини от местни производствени центрове.

Липсата на пазар за ваксини, произведени в Африка, е нещо, което трябва да тревожи всички ни, заяви той и допълни, че организации като COVAX и GAVI трябва да се ангажират да купуват ваксини от местни производители.

СЗО: Африка е малко вероятно да достигне 70% ваксиниране преди 2024 г.

СЗО: Африка е малко вероятно да достигне 70% ваксиниране преди 2024 г.

През последната седмица на континента е отбелязан 83% ръст на случаите