Шестте основателки на Европейския съюз повториха ангажимента си за „по-тесен съюз”, дори и да означава оставяне на по-малко ентусиазирани партньори като Великобритания в Европа на две скорости, съобщават световни агенции.

Лондон иска да получи право сам да решава дали да участва в по-голяма евроинтеграция, която е заложена в основополагащите договори на ЕС, като част от исканите реформи преди да се проведе референдум за членството на Великобритания в Oбщността.

На неформална среща в Рим - градът, където през 1957 г. бе подписан договорът, външните министри на Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург и Холандия приеха съвместна декларация, в която признаха, че са „обезпокоени за състоянието на европейския проект”. Като представители на страните, положили основите на съюза, шестимата министри обявиха, че се чувстват особено отговори за неговата съдба.

Снимка 219048

Източник: ЕПА

Те отбелязват, че ЕС е изправен пред „много предизвикателно време” заради мигрантската криза и заплахата от тероризъм. Според тях отговорът е в по-голяма, а не по-малка интеграция, като признават, че не всяка страна в ЕС трябва да е съгласна с това.

Твърдо вярваме, че ЕС остава най-добрият отговор срещу предизвикателствата, пред които сме изправени днес, и позволява различни пътища на интеграция”, отбелязва се в декларацията.

Решени сме да продължим процеса по създаване на по-тесен съюз сред народите на Европа”, допълват министрите.

Срещата във вторник вечерта беше по инициатива на Италия, тъй като лявоцентристкото италианско правителство заяви ясно, че основните държави в ЕС трябва да продължат с интеграцията – банков съюз, по-голяма фискална хармонизация и засилване на политическото и в областта на сигурността сътрудничество.

Рим също предпочита да се ограничат ангажиментите на Великобритания в ЕС до участие в голяма свободна зона за търговия пред сценария Лондон да напусне Общността.

ЕС на две скорости отдавна е реалност. 19 държави от 28 страни членки участват във валутен съюз, въпреки че всички други държави, с изключение на Великобритания и Дания, теоретично искат да се присъединят.