Американският президент Доналд Тръмп подкопава националната сигурност на САЩ и приветства чуждата намеса. Той използва Украйна, за да мами по време на избори. Сенатът трябва да обяви Тръмп за виновен и да го отстрани от длъжност.

Това заяви в изказването си пред Сената демократът Адам Шиф, който играе ролята на прокурор по време на започналия днес процес по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, съобщиха световните информационни агенции.

Макконъл предлага промени в процеса срещу Тръмп

Макконъл предлага промени в процеса срещу Тръмп

На двете страни се дават три денонощия, вместо две

В острото си изказване, той заяви, че Тръмп е отказал военна помощ на Украйна, докато тя е във война с Русия.

Той настоя да бъдат призовани нови свидетели, които да дадат показания. Показан бе и видео клип, по време на който самият Тръмп иска държавнит секретар Майк Помпео и други видни политически фигури да свидетелстват.

Преди него пред Сената говори съветникът на Белия дом Пат Чиполоне, който заяви, че държавният глава не е направи нищо незаконно по време на управлението си.

Джей Секулов, адвокат на Тръмп, говори след Шиф и припомни разследването на спецпрокурора Робърт Мълър по "руската афера" и заключенията, че президентът няма вина.

Мълър, обаче, потвърди, че не е оправдал Тръмп в разследването си.

Припомняме, че по-рано Шиф обвини републиканците в Сената, че се опитват да покрият Тръмп с нагласен процес.

Той остро атакува предложените от лидера на мнозинството в Сената на САЩ Мич Макконъл правила.

Според Шиф правилата правят "невъзможно да има справедлив процес".

Разрешават на сенаторите да пият само вода и мляко на процеса срещу Тръмп

Разрешават на сенаторите да пият само вода и мляко на процеса срещу Тръмп

Сенатор Рик Скот заяви пред журналисти, че на сенаторите ще им бъде позволено да пият само вода и мляко по време на процеса

Конгресменът от Калифорния добави, че ако правилата на Макконъл бъдат приети и Тръмп бъде оправдан, процесът няма да докаже невинността на държавния глава.

Процесът само ще покаже желанието на Сената да помогне на президента да покрие истината, смята той.

Най-малко четирима републиканци трябва да се отклонят от партийната линия, за да бъдат прокарани поправките на демократите в Сената, което изглежда малко вероятно. Очаква се всички предложени поправки от демократите да бъдат отхвърлени, тъй като са необходими 51 гласа.

Демократите бесни: Републиканците покриват Тръмп с нагласен процес
Обновена

Демократите бесни: Републиканците покриват Тръмп с нагласен процес

Ако правилата на Макконъл бъдат приети и Тръмп бъде оправдан, процесът няма да докаже невинността на държавния глава

Всяка поправка ще бъде обсъждана до два часа. Ако поправките не бъдат приети, вероятно сенаторите няма да могат да чуят нови свидетелски показания по време на процеса.

Макконъл, който по-рано очертава правилата, по които ще се проведе процесът срещу Тръмп, след 15-минутна почивка обяви, че в тях се налагат промени.

Републиканци са изразили съмнение в предишната им версия.

След дебата резолюцията как да се проведе импийчмънт процесът ще бъде подложена на гласуване в Сената.

Самият Тръмп, който участва на форума в Давос, взе отношение по процеса, като написа в "Туитър": "Прочетете стенограмите!".