Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че чува, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е "много жилав и упорит преговарящ", но заяви, че се надява САЩ и Европейският съюз да постигнат напредък за нова търговска сделка.

"Чудесно е да бъдем с председателя на Европейската комисия и с жена, която е много уважавана, трябва да кажа и чувам, че е много жилав и упорит преговарящ, което е лоша новина за нас", обясни Тръмп в Давос.

"Търговията в момента и сделка между нас и по същество Европа е нещо, което всички искаме да можем да постигнем", допълни той.

Борисов обсъди с фон дер Лайен природата, бъдещето на труда и геополитиката

Борисов обсъди с фон дер Лайен природата, бъдещето на труда и геополитиката

А със Сасоли, водещата ролята на ЕС за работещи решения по глобални теми

За първи път фон дер Лайен среща Тръмп, който има много разногласия с Европа по отношение на данъчната и търговската политика, включително нов цифров данък от френска страна, който американските технически гиганти, като Amazon и Google, са принудени да плащат.

"Мисля, че това, което никога не трябва да забравяме, че имаме дълга история на обща основа, на много бизнес спогодби, приятелство", коментира фон дер Лайен.

"Американският и европейският народ са добри приятели и това е, което трябва да надградим", добави тя.

Заради френския данък, администрацията на Тръмп обяви планове да наложи мита до 100% върху вноса на сирене, вино, червило и друг френски стоки, а Франция заплаши, че ще отговори.

Тръмп иска да премахне търговските отстъпки на ЕС, като заплашва с мита немски автомобили, включително BMW и Mercedes-Benz.

Борисов за речта на Тръмп: Нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери

Борисов за речта на Тръмп: Нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери

Доходи, сигурност, мощна икономика... енергийно сътрудничество България-САЩ