Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач в Давос.

Двамата са обсъдили речта Доналд Тръмп по време на форума. "Имаше много оптимизъм в нея. Радвам се, че нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери, за които Тръмп говори - работни места, доходи, сигурност, мощна икономика", обяснява Борисов.

Българският премиер добави, че в Давос е разговарял и с Иванка Тръмп, която е част от американската официална делегация на форума като съветник на президента. "Идеята, която тя има, е много важна за нашия регион и е в сферата на безработицата сред младите хора".

Борисов разсмя Иванка Тръмп в Давос

Борисов разсмя Иванка Тръмп в Давос

Двамата са споделили впечатления си от форума и от обръщението на президента на САЩ

Акцентът на Борисов пред Крач е, че тази година в София ще се проведат две големи мероприятия - процесът "Акаба", който страната ни организира с краля на Йордания и Берлинският процес, който България домакинства съвместно с Република Северна Македония.

Борисов изтъква още, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ. "Партньорството ни в тази област има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за България условия".

България високо оценява подкрепата на американските партньори за изпълнение на приоритетни и инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България и проектирания терминал за втечнен природен газ при Александруполис.

"Запазване на ключовата роля на България на газовата карта на Европа е от стратегическо значение", коментира Борисов.

Борисов обсъди с фон дер Лайен природата, бъдещето на труда и геополитиката

Борисов обсъди с фон дер Лайен природата, бъдещето на труда и геополитиката

А със Сасоли, водещата ролята на ЕС за работещи решения по глобални теми