Пресата във Франция нарече победата на „Националния фронт” (FN) на Марин льo Пен „шок” и „задава се”.

За първи път в историята десният вестник Le Figaro и комунистическото издание Humanité излязоха с едно и също заглавие на главните си страници: „Шок”.

„FN стана първа партия на Франция. Това е протестен вот срещу социалистическото статукво, но също и срещу замиращата консервативна опозиция”, пише регионалният вестник Le Journal de Haute-Marne.

Левият Libération отбеляза, че „всеки, който цени Републиката, трябва да разбере, че ние сме изправени пред вероятно най-лошата ситуация...трябва да направим всичко, за да я избегнем”.

Комунистическият Humanité изрази подобни съображения: „Където FN заплашва, гласувайте срещу нея без колебание”.

Католическото издание La Croix критикува тези, които не гласуваха на изборите: „Всички гласоподаватели трябва да си зададат въпроса: Това приемлива ситуация ли е? Както й да отговорите на въпроса, вървете и гласувайте на втория тур”.

Всекидневникът Republicain Lorrain също призова читателите си да гласуват на втория тур. „FN спечели на първи тур, но осигурили си победа на вота следващата неделя? Нищо все още не е сигурно”, отбелязва изданието.

Френският крайнодесен „Национален фронт” е на прага да окупира властта в няколко региона в страната след рекордния за партията резултат, получен на първия тур на местния вот вчера, съобщава „Франс прес”.

Партията на Марин льо Пен е на върха в шест от 13-те административни региона в страната – от закъсващия икономически север, където Льо Пен се бори, до слънчевия юг, където 25-годишната й племенница е на първа стартова позиция.

Марин льо Пен приветства като „чудесни” резултатите и критикува традиционния политически елит за икономиката и политиката, която водят.

„Националният фронт” събира 28% подкрепа на национално ниво, докато Съюзът за народно движение на бившия държавен глава Никола Саркози печели 27%. Социалистите на президента Франсоа Оланд са трети с 23%. Общо „Националният фронт” и племенницата й Марион Марешал-Льо Пен печелят над 40%.

Партията на 47-годишната Марин льо Пен е на път да вземе най-малко един френски регион за първи път в историята. Изборната победа е сериозен трамплин за Марин льо Пен преди президентските избори през 2017 година. Баща й Жан-Мари льо Пен, който е основател на партията, достигна до втори тур на президентския вот през 2002 година, но в крайна сметка загуби от Жак Ширак.

Победата на националистическата формация предизвика дебат дали традиционните партии трябва да призоват гласоподавателите да не гласуват за крайнодесните на втория тур.

Социалистите вече оттеглиха няколко кандидатури, а Саркози изключи сформиране на тактически алианс за спиране устрема на националистите. Марин льо Пен описа решението на социалистите за изтегляне кандидатите в три региона като „същинско колективно самоубийство”.

Първият секретар на Социалистическа партия на Франция Жан-Кристоф Камбаделис заяви, че партията ще изтегли кандидатите си от втория тур в регионите, където Марин льо Пен и племенницата й водят с цел „блокиране” на „Националния фронт”. Социалистическата партия е инструктирала кандидатите си в три региона да не участват на втория тур, за да блокират националистите.

47-годината заяви, че не се притеснява от решението, но призна, че вторият тур „очевидно ще бъде по-малко ясен”.

Около половината от имащите право на глас 45 милиона французи гласуваха на местния вот. Всяка партия, която си осигури 10% на първия тур, може да участва на балотажа, който ще се проведе на 13 декември.